2024. szeptember 1., vasárnap
KERÉKPÁRSPORT

Chris Froome nyerte meg a Vueltát

Chris Froome, a Sky csapat brit kerékpárosa, négyszeres Tour de France-győztes diadalmaskodott a Vuelta a Españán, az országúti kerékpáros idény harmadik, egyben utolsó háromhetesén (Grand Tour). Froome első Vuelta-sikerével egyszersmind élete első dupláját szerezte (egy évben két Grand Tour-siker), emellett azt is elmondhatja magáról, hogy már egyedül az Olasz Körverseny (Giro d’Italia) hiányzik a háromhetes-győzelmei közül. A brit idei Tour–Vuelta-duplája egyébként az első ilyen teljesítmény Jacques Anquetil 1963-as, illetve Bernard Hinault 1978-as sikerei után, míg a Vuelta 1995-ben történt tavaszról őszre helyezése óta az első ilyen alkalom.

Hatalmas médiafigyelem kísérte Chris Froome előre bejelentett tervét, miszerint ráhajt a Vuelta-sikerre is a Tour de France után, hiszen egyfelől a rendkívül erős brit és csapata, a Sky az elmúlt évek domináns alakulataként talán az egyetlen volt, akiről el lehetett hinni, hogy megcsinálja, másrészt viszont két ilyen kemény megmérettetésen való győzelem – főleg a mindössze egy hónapos szünettel a két esemény között – elképesztő igénybevételnek teszi ki a versenyzőt.

Froome azonban az első naptól kezdve erős formában mutatkozott, s már a harmadik nap hegyi szakasza után felvehette a piros trikót, amelyet ezt követően egyszer sem adott le. A Sky csapat a teljes három hét során kontrollálta a folyamatokat, a szökevény csoportokba csak az összetettre veszélytelen embereket engedte el – érdekesség, ezen a Vueltán a szokásosnál is több egyéni siker vagy kis bolyból hazaérő szökevénynek a sikere született.

Froome diadala a 9. napon vált nagyon közelivé, amikor a brit hegyi befutót nyert, leszakítva többek között a legnagyobb rivális olasz Vincenzo Nibalit. A brit ezt követően a 16. etap egyéni időfutamán is diadalmaskodott, amivel egyértelművé tette a győztes kérdését.

Parádésan fejezte be pályafutását az utolsó háromhetesén és egyben utolsó profi versenyén tekerő Alberto Contador, aki a szombati, 20. szakaszon egyéni indulásból nyert az Angliru hegy tetején, a profi kerékpársport egyik legnehezebb, legendás emelkedőjén. A hosszú és helyenként 24 százalékos meredekségű hegyen a spanyol bő tíz kilométerrel a cél előtt távolodott el a fő esélyesek csoportjától, és hatalmas küzdőszellemének és akaraterejének köszönhetően végig meg tudta tartani előnyét.

A háromhetes verseny tegnap a madridi befutóval ért véget lapzártánk után. Ezen a napon szinte mindig sprintbefutó dönt a szakaszgyőzelemről, míg az összetettbeli esélyesek már nem támadják egymást.

Végeredmény, 20. szakasz (Corvera de Asturias–Alto del Angliru, 117,5 km): 1. Alberto Contador 3:31:33 óra, 2. Wout Poels +17 mp, 3. Chris Froome a. i., 4. Ilnur Zakarin +35 mp, 5. Franco Pellizotti +51 mp stb.

Az összetett állása 20 szakasz után (a madridi befutó lapzárta után ért véget): 1. Chris Froome 79:23:37 óra, 2. Vincenzo Nibali +2:15, 3. Ilnur Zakarin +2:51, 4. Alberto Contador +3:11, 5. Wilco Kelderman +3:15, 6. Wout Poels +6:45, 7. Michael Woods +8:16, 8. Miguel Ángel López +8:59, 9. Steven Kruijswijk +11:04, 10. Tejay van Garderen +15:36 perc stb.