2024. július 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS

Az alpesi csúcson dőlt el

Az utolsó simításokat végzik formájukon a szombaton rajtoló Giro d’Italiára készülő kerékpárosok, közülük egyesek a záró bemelegítést a Romandiai Körversenyen teljesítették. A svájci viadal első napján 6,8 kilométeres sík prológgal dőlt el az összetett éllovas trikó első tulajdonosának kiléte, végül a rutinos cseh Josef Černý volt a leggyorsabb. A következő napokon két brit, Ethan Vernon és Ethan Hayter osztozott mezőnyhajrából, majd a pénteki hegyes egyéni időfutamon Juan Ayuso diadalmaskodott, amivel a fiatal spanyol az összetett vezetést is átvette. A sorsdöntő etapnak azonban a szombati bizonyult, amikor a célvonal a svájci Alpok Thyon 2000 csúcsánál található síközpont közelében volt. A bő húsz kilométeres, meredek kaptató tetejére a brit Adam Yates ért fel a leggyorsabban, ezzel biztosította végső sikerét. A vasárnapi genfi sprintet a kolumbiai Fernando Gaviria húzta be.

Adam Yatest (jobbról) és ellenfeleit nem kímélte az alpesi időjárás (Fotó: crciclismo.com)

Adam Yatest (jobbról) és ellenfeleit nem kímélte az alpesi időjárás (Fotó: crciclismo.com)

A szerb bajnok Dušan Rajović is ott volt a mezőnyben, legjobb helyezése 74. volt a prológról, az utolsó szakaszon pedig már nem állt rajthoz. A másik szerb profi, Veljko Stojnić 6. lett az alacsonyabb besorolású ausztriai GP Vorarlbergen.

Németországban az Eschborn–Frankfurt egynaposon álltak rajthoz a munka ünnepén a legjobb sprintereiket felvonultató WorldTour-csapatok, de egy szökés megviccelte őket, amelyből a dán Søren Kragh Andersen volt a leggyorsabb.

Romandiai Körverseny, az összetett végeredménye (prológ + 5 szakasz): Adam Yates 17:12:42 óra, Matteo Jorgenson +19, Damiano Caruso +27, Max Poole +38, Thibaut Pinot +41 mp stb. Eschborn–Frankfurt (203,8 km): Søren Kragh Andersen 4:51:27 óra, Patrick Konrad, Alessandro Fedeli, Marc Hirschi, Lorenzo Rota a. i. stb. Vuelta Asturias Julio Alvarez Mendo, az összetett végeredménye (3 szakasz): Lorenzo Fortunato 12:42:33 óra, Einer Rubio +31, Iván Ramiro Sosa +33, Damien Howson +34, Steff Cras +44 mp stb.

Nyitókép: Adam Yatest (jobbról) és ellenfeleit nem kímélte az alpesi időjárás (Fotó: crciclismo.com)