2024. július 28., vasárnap
ASZTALITENISZ

Legyőzhetetlen ellenfél a magyar válogatottnak

A hétvégén Kuala Lumpurban, a világbajnokság leendő helyszínén kisorsolták a február 28. és március 6. között sorra kerülő csapat-vb csoportbeosztását. Szerbia férfi- és női válogatottja is a II. divízióban érdekelt, csakúgy mint a magyar férfiválogatott. A szerbiai női válogatott (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Makszuti Anetta, Andrea Todorović) az E csoportban szerepel majd, ahol Anglia, Kanada, Belgium, Törökország és Új-Zéland ellen áll asztalhoz. Szerbia férfiválogatottja (Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović, Nagy Némedi Valentin, Pető Zsolt) a H csoportban kapott helyet, ahol még Spanyolország, Bulgária, Ausztrália, Lettország és Puerto Rico szerepel. A G csoportban szereplő magyar férfiválogatott ellenfelei: Egyiptom, Szlovénia, Argentína, Mexikó, Norvégia. A csoportok első három helyezettjei harcolhatnak a 25–36. helyért, s a divízió győztese, valamint az ezüstérmes a következő világbajnokságon a legjobbak társaságában szerepelhet.

A magyar női válogatott a címvédő kínaiakkal, valamint a tajvaniakkal, a románokkal, a spanyolokkal és a házigazda malajziaiakkal játszik majd. A magyar válogatott a 16. kiemelt a 24 csapatos I. divízióban. A kiemelést a 2014-es csapat-vb végeredménye és a legfrissebb csapat-világranglista alapján készítették el.
„Ezen a szinten már nincs jó sorsolás, könnyű csoport. Kicsit még örülök is, hogy néhány nem kívánt ellenfelet, így a németeket, a koreaiakat elkerültük. Kína verhetetlen, de a többi ellenfelünk szerintem nem, egyedül a malajziaiakat nem ismerem igazán. Most azt gondolom, hogy a másodiktól az ötödik helyig bárhol végezhetünk a csoportban” – mondta az MTI-nek Téglás Péter, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. A nőknél 84, a férfiaknál pedig 94 válogatott nevezett a malajziai viadalra.

Mindkét nem képviselői négy divízióban küzdenek meg egymással, minden osztályban négy darab hatos csoportban kezdődik a verseny, amely ezután egyenes kieséses rendszerben folytatódik. A csoportgyőztesek egyből a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok pedig a harmadikokkal játszanak a negyeddöntőbe kerülésért. Ugyanezt a szisztémát alkalmazzák az alsó ági rájátszás során is, azaz a csoportnegyedikek az egyenes kieséses szakasz első körében kiemeltek lesznek, abban csak a csoportötödikek és a -hatodikok játszanak.

Férfiak, II. divízió, G csoport: Magyarország, Egyiptom, Szlovénia, Argentína, Mexikó, Norvégia. H csoport: Spanyolország, Szerbia, Bulgária, Ausztrália, Lettország, Puerto Rico.

Nők, I. divízió, A csoport: Kína, Tajvan, Románia, Magyarország, Spanyolország, Malajzia.

II. divízió, E csoport: Szerbia, Anglia, Kanada, Belgium, Törökország, Új-Zéland.

A világbajnokság hivatalos honlapja: www.perfectwttc2016.com.my.