2024. július 28., vasárnap
ASZTALITENISZ – IX. SZABÓ ISTVÁN-EMLÉKTORNA

Hagyományokra támaszkodva a jövőbe

A hétvégén a csókai Jovan Popović Általános Iskolában rendezték meg a IX. Szabó István-emléktornát. A versenyre egész Vajdaságból és Magyarországról érkeztek fiatal pingpongosok – több mint 150-en –, akik két kategóriában mérhették össze tudásukat: a fiatal serdülőknél szombaton, a junioroknál pedig vasárnap zajlott a megmérettetés.

A hivatalos megnyitóra szombaton délelőtt került sor, amelynek során a Csóka Asztaliteniszklub, a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség (STSV) és Csóka község képviselői megkoszorúzták Szabó István és Király Ilona asztalitenisz-edzők, sportmunkások sírhelyét. Kormányos László, a csókai klub szakmai koordinátora elmondta, hogy a helyiek számára nagyon fontos a hagyományokhoz való kötődés, az elődök munkája pedig arra sarkallja őket, hogy a nehézségek, a fogyatkozó népességszám ellenére se adják fel a munkát. „Fontosnak tartjuk az utánpótlással való törődést, és most úgy tűnik, végre elindult valami. Sanja Bečejski révén edzéseket tartunk a legfiatalabbaknak, de a múlthoz képest most nem az a cél, hogy válogatottszintű játékosok sorát neveljük, hanem az, hogy egyáltalán fennmaradjon a klub. A csókai klub nagyon nagy hagyományokkal rendelkezik, éppen ezért külön megtiszteltetés, hogy a jövő héten átadásra kerülő, legjobb utánpótlásedzőnek járó díjat Király Ilonáról nevezte el az STSV. Jövőre reményeink szerint sor kerül a tizedik, jubileumi emléktornára is, ahol szeretnénk még több versenyzőt és edzőt vendégül látni” – nyilatkozta Kormányos.

Milan Stanić, Vajdasági Asztalitenisz-szövetség elnöke is tiszteletét tette a torna helyszínén, megnyitójában főként a sportágban tevékenykedő személyek fontosságát emelte ki. „Sokkal nagyobb megtiszteltetés nekem itt lenni, mint Önöknek engem hallgatni. Az emléktorna közel egy évtizede fontos állomása a pingpongnaptárnak, és kijelenthetjük, hogy a jövő nemzedékét látjuk az asztalnál játszani. A sportban elért sikerek sokáig az emberrel maradnak, és később az élet bármely szakaszában profitálni lehet az itt tanultakból” – hangzott el Stanić beszédében, aki lapunknak elárulta, hogy mindig optimizmussal tölti el, amikor egy szezonnyitónak számító versenyen ennyi gyereket lát egy helyen, mert ez pozitív képet fest a jövővel kapcsolatban. „Az STSV szeretne tisztelegni a pedagógusok és az edzők előtt is, éppen ezért támogatásunkról biztosítottuk a csókai klubot egy edző továbbképzésében, s igyekszünk egész Vajdaságban hasonlóképpen eljárni, mert ők azok az emberek, akik szívvel-lélekkel küzdenek ennek a sportnak a jövőjéért” – számolt be a szövetség elnöke a közeljövő terveiről.

A megmérettetésen természetesen idén is jelen volt az Ambrus Asztalitenisz Akadémia, amely szintén rengeteget köszönhet a torna névadójának. Ambrus Ferenc, az akadémia vezetője elmondta: idén meglehetősen kevesen – két lány és egy fiú – utaztak el Csókára, mert nemrégen egy másik versenyen igencsak lemerültek a fiatalok. A nemzetközi emléktorna vasárnap este a serlegek és az érmek átadásával zárult.

Eredmények, lányok, serdülők: 1. Bajić Jelena (Obilić), 2. Berta Bianka (Čarnojević), 3. Lengyel Emma (Zenta) és Turkonje Alesia (Rapid). Juniorok: 1. Tominjak Radmila (Novi Sad), 2. Turkonje Tamara (Rapid), 3. Bezeg Réka (Unirea) és Stevanović Ana (Spark). Fiúk, serdülők: 1. Stefanović Vanja (Spark), 2. Ninković Uroš (Stak), 3. Radonjić Stefan (Millenium) és Rajić Borislav (Novi Sad). Juniorok: 1. Jockov Jovan (Novi Sad), 2. Benkő Ákos (Ada), 3. Smiljković Branislav (Napad) és Vezmar Dušan (Millenium).