2024. július 29., hétfő
KÉZILABDA

Dujsebajev már nem kapitány

A Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége keddi ülésén értékelte a férfiválogatott Európa-bajnoki szereplését, majd sajtótájékoztatón számolt be a meghozott döntésekről, közte a női kapitány ügyében született fejleményekről.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke elmondta, hat elvi állásfoglalást hozott az elnökség:

– A mindenkori magyar kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia.

– Ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányára való szabályozást, hogy több magyar játékos kaphasson lehetőséget, itt a ligának lesz fontos szava.

– Újjá kell szervezni az edző- és utánpótlás-bizottságot, hogy megerősített kompetenciával rendelkezzenek.

– Elvárás, hogy a magyar válogatott a jövőben többet tudjon együtt dolgozni.

– Szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása.

– A klubok jelentősebb összeget fordítsanak az utánpótlásukra. A jelenlegi pénzügyi helyzetük ezt lehetővé teszi.

Tekintettel arra, hogy Talant Dujsebajev nem felel meg az egyik elvi álláspontunknak, arra jutottunk közös megegyezéssel, hogy nem folytatja a munkát” – nyilatkozta Kocsis, Marosi László, az MKSZ alelnöke pedig elmondta, nem voltak boldogok, hogy meg kellett hozni ezt a döntést: „Az elnökség soha nem szólt bele az aktuális kapitány keret-összeállításába és taktikájába. Olyan kapitányt kell találni, aki egyet tud érteni a szakmai iránymutatásunkkal, ehhez még idő kell.”

Kocsis a női válogatottal kapcsolatban hozzátette: „Két szövetségi kapitánnyal mennénk tovább, Elek Gábort és Ambros Martínt kértük fel a feladatra, őket Siti Bea fogja segíteni. Erre az összefogásra van szükség, mindhárman képesek rá, hogy az elvesztett hitet visszaadják. Mindhárman elfogadták a felkérést” – folytatta Kocsis, akinek Pálinger Katalin női szakágvezető tett javaslatot az ideiglenes, az elkövetkező Európa-bajnoki selejtezőkre való felállásra.