2024. július 30., kedd
KÉZILABDA

Középdöntőt ért a lengyelek elleni magyar siker

A magyar válogatott bejutott a 12-es középdöntőbe a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a győri csoport keddi, második fordulójában 29:23-ra legyőzte a lengyel csapatot.

Az első félidőben jól játszottak a hazaiak, fokozatosan húztak el. A védekezésük remek volt, s a támadójátékuk is csak öt percre akadozott. A 39. percben aztán már kétszámjegyű volt az előny (20:10). A folytatásban változatlanul sok hibával játszott a rivális - igaz, a biztosan vezető magyarok is leeresztettek -, így esélye sem volt felzárkózni.
A magyarok és a spanyolok csütörtökön már azért küzdenek egymás ellen, hogy ki visz magával több pontot a debreceni középdöntőbe, míg a lengyelek és az oroszok a továbbjutásért csatáznak ki-ki meccsen.

A csoport, 2. forduló: Magyarország-Lengyelország 29:23 (14:7)
Győr, Audi Aréna, 3500 néző, V: Opava, Valek (cseh)
Gólszerzők: Tomori 6, Mayer 6, Triscsuk 4/2, Kovacsics 4/1, Szucsánszki 3, Planéta 2, Erdősi 2, Szamoránsky 1, Bódi 1, illetve Kudlacz 7/4, Niedzwiedz 3, Siodmiak 3, Zalewska 2, Wojtas 2, Stachowska 1, Gega 1, Kocela 1, Pielesz 1, Drabik 1, Kulwinska 1
Németh András a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az első félidő védekezése meghatározta a mérkőzés kimenetelét.
"Teljesen elbizonytalanítottuk a lengyel támadókat, és így a mi gyors játékunk érvényesült. A második félidő talán azért nem sikerült, mert a játékosaim nem vették figyelembe, hogy az ellenfélnek már nincs veszíteni valója, ezért bátran játszhat. Értékesnek tartom ezt a győzelmet, mert a csapatomnak ez volt az első sikere világversenyen" - fogalmazott a magyar kapitány.
Hozzátette: most már biztos, hogy két helyszínen ott lesznek, és mostantól azért harcolnak, hogy ott legyenek a harmadik városban, Budapesten is, azaz a legjobb hat közé kerüljenek.
Kim Rasmussen, a lengyel válogatott dán szövetségi kapitánya szerint túl könnyen adták oda ezt a győzelmet a magyaroknak: "Sok labdát szórtunk el, és a szabad labdákat is gyakran a hazai csapat szerezte meg. Sajnos nem azt játszottunk, amit elterveztünk."
Tomori Zsuzsanna csapatkapitány azt mondta, az oroszok elleni nyitómérkőzésen még érezte a nyomást a csapaton, most viszont sokkal felszabadultabban játszottak, így több minden sikerült, különösen az első félidőben.
"Remélem, a spanyolok ellen is ilyen elszántsággal játszunk, az nagyon fontos és nagy meccs lesz" - tette hozzá.
A hozzá hasonlóan hatgólos Mayer Szabina szerint már az első félidőben eldőlt az összecsapás: "Addig minden jó volt. Utána pedig én kaptam jó labdákat a társaimtól, örülök, hogy éltem a lehetőséggel."
A csoport másik mérkőzésén: Spanyolország-Oroszország 25:24 (13:14)
Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Oroszország 1, 4. Lengyelország 0.  Csütörtökön játsszák: Oroszország-Lengyelország (18.15), Magyarország-Spanyolország (20.30)
A csoportból az első három helyezett jut a debreceni középdöntőbe.
B csoport (Debrecen): Norvégia-Ukrajna 34:23 (17:13), Románia-Dánia 29:29 (16:12)
Az állás: 1.  Norvégia 4 pont, 2.  Dánia 3, 3. Románia 1, 4. Ukrajna 0.