2024. július 30., kedd
KÉZILABDA

Nem sikerült a Veszprémnek

Hogy vasárnap hány magyar fért be végül a Lanxess Arénába, nem tudni, tény azonban, hogy Magyarországról 5500 szurkoló indult el Kölnbe, ahol vasárnap a Veszprém 2002 után ismét megpróbálta elnyerni a legértékesebb klubtrófeát kézilabdában, a Bajnokok Ligája nagyserlegét. Az elődöntőben a félelmetes Kiel volt az ellenfél, de a magyarok egy remekbe szabott második félidővel kiütötték a házigazdákat, amely során Ilić (8 gól), Nagy és Iváncsik (7-7) kíméletlenül tömte Palicka hálóját, Alilović pedig leengedte a rolót a sajátjában, így a 49. percben nagyjából már el is dőlt a mérkőzés, mert ez a Kiel nem tudta már behozni a 27:21-es lemaradást.

A németek aztán még a dobogóra sem kerültek fel, mert a Barcelona ellen is kiválóan játszó Kielce is legyőzte, megismételve ezzel a 2013-as eredményét, amikor a bronzéremért szintén a Kielt verte meg egy góllal. A mostani meccs főhőse Bielecki volt, aki 9 alkalommal volt sikeres.

És akkor látványos nyitány és telt ház előtt kezdődött a nagydöntő, amely szoros első perceket hozott, enyhe katalán előnnyel. A statisztika azt mutatta, hogy a Kielt kiütő csapat eddig mindig megnyerte a négyes döntőt, viszont a Barcelona és a Veszprém közötti mérleg jócskán a katalánok előnyét jelzi, hiszen 10 győzelmük mellett 4 Veszprém-siker volt, és egy döntetlen. Legutóbb pont a tavalyi BL-négyesdöntő bronzmeccsén találkoztak, akkor a Barcelona 26:25-ös sikert ünnepelhetett. A tegnapi összecsapás elején az elnyűhetetlen Karabatićot nehéz volt fogni, s a rajta elkövetett szabálytalanságok és kiállítások jelentették a Barcelona 1-2 gólos előnyét (meg az, hogy Šarić több lehetetlennek tűnő bravúrt mutatott be a kapuban), de már nagyjából negyedóra után világos volt, hogy Ortega mesternek ki kell találnia valamit, mert ilyen játékkal egyszerűen nem volt legyőzhető a Barcelona. Sajnos, ez a félidő végére bizonyosodott be, amikor az említett Karabatić találatával 14:10-zel zárult az első játékrész.

Fordulás után sem találták a magyarok a rivális játékának ellenszerét, de a 39. perc tájékától a Barca vagy hét percig gólképtelen volt, így a magyarok 19:18-ra felzárkózhattak volna, ám a nagy lótás-futás után mégis a spanyolok szereztek gólt. Az 52. percben aztán minden eldőlni látszott, mert a későbbi MVP, Karabatić találata után hat volt a különbség, s ezen már az időkérés sem segített. A Barcelona egyszerűen jobb csapat volt ebben a döntőben, hatásosan semlegesítette a Veszprém legjobbjait, és olyan szupercsillagokat tudhat a soraiban, akik megérdemelték az idei trófeát. A Barcelona egyébként a 13. nekifutásból a 9. alkalommal hódította el a bajnoki címet, s ezzel messze a legeredményesebb csapat ebben a kiírásban.

Köln: Barcelona–Veszprém 28:23 (14:10)

Lanxess Aréna, 20 ezer néző, vezették: Dinu és Din (Románia).

Barcelona: Sarić, Tomás 5, Entrerríos 4, Sorhaindo, Karabatić 6, Morros, Sigurdsson 6, Lazarov, Gurbindo 3, Nöddesbo, 3 Sarmiento 1.

Veszprém: Alilović, Marguč 2, Nagy L. 8, Rodríguez, Sulić 2, Ilić 5, Iváncsik 1, Mikler, Schuch, Terzić, Gulyás 2, Zeitz, Lékai 1, Nilsson 2.

Eredmények, elődöntő: Barcelona–Kielce 33:28, Veszprém–Kiel 31:27. A 3. helyért: 28:26. Döntő: Barcelona–Veszprém 28:23.