2024. július 30., kedd
KÉZILABDA – XXII. NŐI VB

Csőd minden szinten

Magyarország és Szerbia kiesett a nyolcaddöntőben, álom marad a riói olimpia

Sem Magyarország, sem pedig Szerbia nem harcolta ki a Dániában zajló női kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjét, ezzel együtt az olimpiai selejtező jogát. Sokan azt gondolták, a magyarokra tulajdonképpen rutinfeladat vár a nyolcaddöntőben, s csak az a kérdés, megfelelően tudják-e semlegesíteni a lengyelek legjobbjait, illetve hogy a lengyelek fel tudják-e venni a magyarok ritmusát. Nagyobb lángon a lengyelek kezdtek, a magyaroknak kellett fokozatosan felzárkózni, s ez sikerült, még akkor is, ha a 20. percben Tomori komoly sérülést szenvedett. A játékba új színt a csapat új embere, Hornyák vitt, így a félidő végére visszaállt a „rend”, vezettek a magyarok. A második félidőben aztán ismét lagymatag magyar játékot láttunk, a lengyelek jól védekeztek, és ahogy múlt az idő, mind nagyobb bajban voltak Németh lányai, akik a végére már csak totyogtak a támadásban, s bár még az utolsó percben is volt lehetőség az egyenlítésre, ez nem sikerült, és a lengyelek győztek egy góllal.

Szerbia katasztrofális vereségbe szaladt bele. Hollandia ellen az első percek még nem sejtettek semmit, de aztán mintha egy láthatatlan fal vagy háló ereszkedett volna a németalföldi kapura, s a vb-ezüstérmüket védő szerbek olyan kevés gólt lőttek, hogy arra még emlékezni is lehet (2., 10., 11., 14., 18., 29. perc). Az első félidő vége 17:6 (!) lett, de a második sem sikeredet sokkal jobbra, így Bošković csapata nyilván története eddigi legsúlyosabb vereségébe szaladt bele, s ezzel együtt Riónak is búcsút mondott. A vasárnapi meccsek között volt azonban még egy meglepetés, mert nemcsak a belgrádi vb második helyezettje, hanem a címvédő Brazília is búcsúzott. A dél-amerikaiakat a D csoport negyedike, Románia ütötte ki, méghozzá főleg Ungureanu, a meccs legjobbja kiváló védéseinek és az elnyűhetetlen Brandeanu 7 góljának köszönhetően. 

Női világbajnokság, nyolcaddöntő: Magyarország–Lengyelország 23:24, Spanyolország–Franciaország 21:22, Dánia–Svédország 26:19, Hollandia–Szerbia 36:20, Brazília–Románia 22:25, Németország–Norvégia 22:28.