2024. július 29., hétfő
KÉZILABDA

Az utolsó vonat Rio felé

Az olimpián és az olimpiai selejtezőtornán való részvételért harcol mától tizenhat – köztük a magyar és a szerb – férfiválogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon. Dejan Perić, a szerb és Talant Dujsebajev, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is felfiatalított kerettel vág neki az Eb-nek. A szerb nemzeti együttesből Rastko Stojković és Marko Vujin maradt ki, míg a magyar keretben nem volt hely Ilyés Ferencnek, valamint Császár Gábornak és Lékai Máténak sem. A magyar csapatban kilenc, világversenyen még nem járt játékos kapott helyet.

Szerbia a vendéglátó lengyelek ellen kezd, majd a címvédő, világ- és olimpiai bajnok franciák, valamint a macedónok következnek. A sorsolás pokolinak mondható, azonban Dejan Perić elutazás előtt elmondta, a házigazdák elleni mérkőzést a sportág ünnepeként és privilégiumként kell megélniük a játékosoknak. „Motiváltak vagyunk, és munkálkodik bennünk a csak azért is. Minden mérkőzésen a maximumot fogjuk nyújtani, egy olyan válogatottat láthatnak majd a nézők, amely szívvel és lélekkel küzd a pályán”. Az elmúlt időszakban a szerb kézilabda nem a sikerekről szólt, hiszen a Szerbiában rendezett 2012-es Európa-bajnokságon megszerzett ezüstérmet leszámítva, a válogatott teljesítménye elmaradt a várakozástól. Az együttes a londoni olimpián és a két évvel ezelőtti Eb-n a csoportból sem jutott tovább, a világbajnokságot pedig Szerbia nélkül rendezték: hiába nyertek Vladan Matić kiválasztottjai nyolc góllal a csehek ellen a pótselejtező első mérkőzésén, a visszavágón tizenegy gólos vereséget szenvedtek.

Az elmúlt négy évben mindig voltak gondok, problémák a csapat körül, s Petar Nenadić kijelentése alapján úgy tűnik, ez az első nagy torna, amelyen ezek a jelenségek elkerülték a válogatottat:

Jó ideje tagja vagyok már a válogatottnak, sok szövetségi kapitány keze alatt dolgoztam, sok játékos volt a csapattársam. Először történt meg az, hogy a keretben nincsenek meg a kapitány kedvencei, hanem a szakmai stáb mindenkit mindenben támogat. Erre korábban nem volt példa. Arra kérném a tájékoztatási eszközök munkatársait, hogy támogassák a fiatalokat, akiknek szükségük van önbizalomra. Azt is tudjuk, hogy sokan vannak, akiket a mi sikertelenségünk éltet, akik boldogok lesznek, ha kikapunk, de próbáljunk meg most az egyszer pozitívan gondolkodni, s talán akkor jó dolgok történnek majd velünk” – mondta a Füchse Berlin játékosa, aki remek formáról tett tanúbizonyságot a Zentán megrendezett, Magyarország elleni felkészülési mérkőzésen, amelyen nyolc góljának köszönhetően a találkozó legjobbjának választották meg.

Ami a magyar válogatottat illeti, amelynek ellenfelei Montenegró, Oroszország és Dánia lesznek, a csütörtöki elutazás előtt Nagy László csapatkapitány is kiemelte: neki mint korelnöknek, valamint Eb-n, vb-n, olimpián már szerepelt társainak az volt az egyik feladata, hogy felkészítsék a fiatalokat, jelezve nekik, hogy ne izgulják túl a viadalt, noha nagy a tét. Nagy mellett Mikler Roland, Ancsin Gábor, Nagy Kornél, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő számít rutinosnak a keretben, így elmondható, hogy Dujsebajev bátran nyúlt a fiatalokhoz. A kapitány szerint a felkészülés jól sikerült, közvetlenül az Eb előtt egy hónapot tudott együtt gyakorolni a csapat. Ugyanakkor a szerbek elleni két barátságos mérkőzés alapján – vereség Zentán, döntetlen Kecskeméten – elmondható, nem sikerült a főpróba.

Az Eb-n nagy a tét: a győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn. Lengyelországban a magyar és a szerb mellett a macedón, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért. A négy csoportból a legjobb három-három együttes kerül a középdöntőbe. A magyarok gdański továbbjutás esetén Wrocławban játszanak a spanyol–svéd–német–szlovén négyes jobbik három válogatottjával, míg Szerbia maradna Krakkóban, ahol a horvát–izlandi–fehérorosz–norvég csoport továbbjutóival méri össze erejét. Az elődöntőbe a középdöntős hatosok első két helyezettje kerül. Az ötödik helyért a középdöntős harmadik helyezettek, a hetedik helyért a negyedikek mérkőznek.

A torna menetrendje

A csoport (Krakkó) 1. forduló (január 15.): Franciaország–Macedónia (18 óra), Lengyelország–Szerbia (20.30), 2. forduló (január 17.): Szerbia–Franciaország (18.15), Macedónia–Lengyelország (20.30), 3. forduló (január 19.): Macedónia–Szerbia (18.15), Franciaország–Lengyelország (20.30).

B csoport (Katowice), 1. forduló (január 15.): Horvátország–Fehéroroszország (16 óra), Izland–Norvégia (18.15), 2. forduló (január 17.): Fehéroroszország–Izland (16 óra), Norvégia–Horvátország (18.15), 3. forduló (január 19.): Fehéroroszország–Norvégia (18.15), Horvátország–Izland (20.30).

C csoport (Wrocław), 1. forduló (január 16.): Spanyolország–Németország (18.30), Svédország–Szlovénia (20.45), 2. forduló (január 18.): Szlovénia–Spanyolország (18.15), Németország–Svédország (20.30), 3. forduló (január 20.): Németország–Szlovénia (17.15), Spanyolország–Svédország (20 óra).

D csoport (Gdańsk), 1. forduló (január 16.): Magyarország–Montenegró (18 óra), Dánia–Oroszország (20.15), 2. forduló (január 18.): Oroszország–Magyarország (18 óra), Montenegró–Dánia (20.15), 3. forduló (január 20.): Oroszország–Montenegró (17.15), Dánia–Magyarország (20 óra).

Középdöntő, A-B ág: január 21., 23., 25., 27., C-D ág: január 22., 24., 26., 27.

Helyosztók: a 7. helyért (16 óra), az ötödik helyért (18.30), elődöntők (18.30 és 21 óra)

Január 31.: a harmadik helyért (15 óra), döntő (17.30).

Az már korábban biztossá vált, hogy Szerbia és Magyarország női válogatottja sem lesz ott Rióban: a decemberi dániai vb-n a magyarok a 11., a szerbek pedig a 15. helyen zártak, így lemaradtak a márciusi selejtezőről és vele együtt az olimpiai részvétel jogáról.

Az olimpiai selejtező torna csoportbeosztása

I.

II.

III.

Lengyelország

Spanyolország

Dánia

Szlovénia

Németország

Horvátország

Chile

Irán

Európa 1.

Afrika 2.

Európa 2.

Bahrein

Amennyiben a felsorolt európai válogatottak közül valamelyik megnyeri az Eb-t, vagy az aranyérmes Franciaország mögött végez, úgy a vb-n 9. Macedónia indulhat a kvalifikációs tornán.

Az eddigi dobogósok

1994 (Portugália): 1. Svédország, 2. Oroszország, 3. Horvátország

1996 (Spanyolország): 1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Jugoszlávia

1998 (Olaszország): 1. Svédország, 2. Spanyolország, 3. Németország

2000 (Horvátország): 1. Svédország, 2. Oroszország, 3. Spanyolország

2002 (Svédország): 1. Svédország, 2. Németország, 3. Dánia

2004 (Szlovénia): 1. Németország, 2. Szlovénia, 3. Dánia

2006 (Svájc): 1. Franciaország, 2. Spanyolország, 3. Dánia

2008 (Norvégia): 1. Dánia, 2. Horvátország, 3. Franciaország

2010 (Ausztria): 1. Franciaország, 2. Horvátország, 3. Izland

2012 (Szerbia): 1. Dánia, 2. Szerbia, 3. Horvátország

2014 (Dánia): 1. Franciaország, 2. Dánia, 3. Spanyolország