2024. július 16., kedd
KÉZILABDA – ZENTA

A házigazda nyerte a Balla Gyula-emlékversenyt

A tavalyelőtt elhunyt Balla Gyula emlékére szerveztek veterán-kézilabdatornát szombaton Zentán. Az öregfiúk összecsapását már 15. alkalommal rendezték meg, de a torna most először viselte a közismert zentai játékos és edző nevét.

Balla Gyula összesen 562 mérkőzést játszott le zentai színekben, és 2575 gólt ért el. A hosszú és sikeres játékosi karrier után az edzői pálya felé irányult, először a fiatalabb korosztályokat, majd 1994-től a kézilabdaklub női és férfi felnőttcsapatát irányította. 59 éves korában hunyt el.

Az idei versenyre a házigazda zentaiakon és a szomszédos magyarkanizsaiakon kívül budapesti, kiskunhalasi, kecskeméti és dabasi csapatok neveztek be. A hazai csapat színeiben pályára lépett az egykori válogatott, a Mol-Pick Szeged jelenlegi segédedzője, Marko Krivokapić is. A részt vevő csapatokat két csoportra osztották. A csoportküzdelmeket követték a helyosztó mérkőzések. Az 5. helyért vívott találkozón Kecskemét 17:14-re múlta felül Dabast, a bronzmeccsen pedig a budapesti MAFC 14:12 arányban bizonyult jobbnak Magyarkanizsánál. A döntőben a házigazdák és a budapesti Hort gárdája csapott össze. A találkozó végig kiegyensúlyozott volt, az első félidőben a vendégek 6:5-ös vezetésre tettek szert, de a mérkőzés végén 13:13 állt az eredményjelző táblán, így a győztes kiléte csak hosszabbítás után dőlt el: a kétszer három perc ráadást a hazaiak bírták jobban szusszal, és végül 16:14 arányban diadalmaskodtak.

A győztes csapat a Živković, Fenyvesi, Törtei, Milovanov, D. Miljković, Marko Krivokapić, Bagi, Tóth R., Nyilas, Tóth M., Pintér, Vuković, Sóti, M. Miljković, Domány összeállításban szerepelt. Külön kiemelendő, hogy Marko Krivokapić 13 gólt szerzett.

A torna gólkirálya a kecskeméti Zombor Jenő, legjobb kapusa pedig a Hort hálóőre, Csortos Gyula lett. A legjobb játékosnak járó serleget Gedő Mihály vehette át a budapesti MAFC-ból.

A Balla Gyula-emlékverseny végső sorrendje: 1. Zenta, 2. Hort (Budapest), 3. MAFC (Budapest), 4. Magyarkanizsa, 5. Kecskemét, 6. Dabas, 7. Kiskunhalas.