2024. július 16., kedd
NBA

Feltámadás, thrillerterápia és a lepattanók

A tengerentúlon az első körös playinpárharcokkal elkezdődött az elitliga rájátszása, a két főcsoport első találkozóin a hetedik kiemelt pozíció volt a tét. Több izgalommal a nyugati meccs szolgált, amelyen Los Angelesben a Minnesota már 15 ponttal is vezetett, de LeBron Jamesék szívós védekezéssel, valódi thrillerkörülmények között, az utolsó negyedben mindössze 12 pontot „bekapva” visszajöttek a meccsbe, és 0,1 másodperccel az órán még a vendégek klasszis irányítójának, Mike Conley-nak kellett acélidegzettel három büntetőt a helyére küldenie, miután az egyenlítésért felemelt dudaszó-hárompontosánál a blokkolni igyekvő Anthony Davis faultot ütött be rajta… A 98:98 utáni ráadásban már a Lakers egyértelműen a saját javára fordította az állást, a diadalban James 30 ponttal és 10 lepattanóval volt a legeredményesebb, Davis szintén vaskos dupla duplát (25-14) jegyzett. A túloldalon az alapszakasz során rendre nagyüzemben termelő Anthony Edwardst 3/17-es mezőnymutatón, összesen 9 ponton tartotta a Los Angeles-iek kiváló védelme, Karl-Anthony Towns (24) és Conley (23) mellett Kyle Anderson játékát érdemes kiemelni, aki 12 pontja mellett 13 assziszttal, 5 lepattanóval, illetve 4-4 blokkolással és labdaszerzéssel tömte ki a statisztikai tabellát. A Lakers a playoffban a Memphisszel mérkőzik majd, a Minnesota pedig a New Orleans–Oklahoma meccs győztese ellen kap még egy esélyt a 8. hely megszerzésére.

LeBron James 38 évesen is ekkora akaraterővel képes küzdeni a győzelemért… (Fotó: Beta/AP)

LeBron James 38 évesen is ekkora akaraterővel képes küzdeni a győzelemért… (Fotó: Beta/AP)

Keleten kevesebb fordulatot hozott a Miami és az Atlanta összecsapása, amelyen a Heat nagyon gyengén kezdett, a Hawks már az első negyedben időként két számjegyű előnnyel vezetett, ami a második periódusban többször is húsz pont fölé kúszott. A hazai csapat a folytatásban csak megközelíteni tudta a vendégeket, akiknek sikere elsősorban a fantasztikus lepattanózáson múlott, ugyanis 63:39-re megnyerték ezt a különmeccset, így jóval több támadást vezethettek. A palánkok alatti területet Clint Capela uralta, a Hawks svájci centere egymaga 21 labdát húzott le, ezek közül 8-at az ellenfél gyűrűje alatt. Az Atlanta a rájátszás első körében a Bostonnal csap össze, a Miami a Toronto–Chicago meccs győztesével vív meg az utolsó, 8. playoffhelyért.

Az Eurokupában az ukrán Prometej a Hamburgot kiütve az első negyeddöntős szereplő lett, az ABA-ligában pedig a Mornar sikerével matematikailag is biztossá vált, hogy a čačaki Borac vagy a Szkopje esik ki a hétvégi záróforduló után a regionális élvonalból.

NBA, playintorna, a 7. helyért, kelet: Miami–Atlanta 105:116. Nyugat: LA Lakers–Minnesota 98:98, h. u. 108:102. Eurokupa, nyolcaddöntő: Prometej–Hamburg 87:79. ABA-liga, 25. forduló: Mornar–Cedevita Olimpija 78:75. Az élcsoport: Partizan (–1) 46, Crvena zvezda (–2) 43, Budućnost (–1) 42, Cedevita Olimpija (–1) 40, FMP 38, Mega 37 pont stb.

Nyitókép: LeBron James 38 évesen is ekkora akaraterővel képes küzdeni a győzelemért… (Fotó: Beta/AP)