2024. július 16., kedd
NBA

Butler-őrület Miamiban

Kevesen gondolták, hogy a Miami képes lehet egynél több meccs elcsenésére az NBA legjobb alapszakaszát lehozó Milwaukeeval szemben, az viszont talán a legmerészebb floridai álmokban sem merült fel, hogy a Heat akár ki is ütheti a Bucksot a playoff első körében. Márpedig ennek a küszöbére kerültek a csapatok, miután a déli államban másodszor is a házigazda ünnepelt, a diadalt pedig egy örökre emlékezetes produkciónak köszönhetik a teljes eksztázisba került szurkolók: Jimmy Butler a rájátszások történetének (holtversenyben) negyedik legponterősebb partiját hozta össze, amikor 19/28-as mezőnymutatóval, 15/18-as büntetőzéssel összesen 56-ig számlált a vaskos favorit ellen, a végjátékban futószalagon rámolva be a kosarakat. A Heat sikerének súlyát az is növeli, hogy a harmadik negyed vége felé már 15 ponttal is „égett”, innen fordított egy remekbe szabott 41:25-ös zárónegyeddel. A Buckson az sem segített, hogy már Giannis Antetokounmpo is pályára léphetett, de a görög 26-10-13-as tripla duplája, valamint Brook Lopez kétoldali mestermunkája (36 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 2 labdaszerzés) is „üresbe” ment.

Butler attól sem ijedt meg, ha Giannison keresztül kellett zsákolnia (Fotó: Beta/AP)

Butler attól sem ijedt meg, ha Giannison keresztül kellett zsákolnia (Fotó: Beta/AP)

Los Angelesben legalább ennyire tombolhatott a közönség, hiszen a Lakers egy rapszodikus, hosszabbításban dűlőre jutó ütközeten harmadszor is megverte a Memphist. A meccs hőse, LeBron James utolsó másodperces kosárral mentette ráadásra a találkozót, végül hatalmas, 22-20-as dupla duplával zárt 7 assziszt mellett.

Időközben azt is bejelentették, hogy Lauri Markkanent, a Utah erőcsatárát választották meg az év legtöbbet fejlődött játékosának, a finn meglepetésre megelőzte a voksoláson Shai Gilgeous-Alexandert, az Oklahoma irányítóját.

NBA, playoff, főcsoport-negyeddöntő, kelet: Miami–Milwaukee 119:114 (a sorozatban 3:1). Nyugat: LA Lakers–Memphis 104:104, h. u. 117:111 (3:1). ABA-liga, pótlás a 3. fordulóból: Cedevita Olimpija–C. zvezda 70:84. Az élcsoport végeredménye: Partizan 50, C. zvezda 49, Budućnost 44, Cedevita Olimpija 43, FMP 40, Mega 38, Zadar, Studentski Centar és Igokea 37 pont stb. A negyeddöntőben (2 győzelemig): Partizan–Studentski Centar, Crvena zvezda–Zadar, Budućnost–Mega, Cedevita Olimpija–FMP.

Nyitókép: Butler attól sem ijedt meg, ha Giannison keresztül kellett zsákolnia (Fotó: Beta/AP)