2024. július 16., kedd
NBA

Nyugati izgalmak

Az elitliga nyugati főcsoportjának elődöntős párharcai egyaránt kiszámíthatatlanná váltak a harmadik meccsek után. A Denver élet-halál helyzetben, a 0:3-as gödör elkerülése érdekében futott ki a Minnesota parkettjére, ahol Nikola Jokić (24-14-9) és társai végre megtalálták az ellenszert a Timberwolvesszal szemben, és közel 30 ponttal diadalmaskodtak. Ha ma hajnalban is a Nuggets nyert Minneapolisban, akkor a bajnoki címvédő visszavette a pályaelőnyét, és 2:2-ről, de hatalmas lélektani előnyből várhatja a széria ötödik összecsapását.

Közben Dallasban teljes fordulatot vett a texasi gárda és a nyugati főcsoport alapszakaszát megnyerő Oklahoma csatája. A Mavericks szoros végjáték után, de a hajrában már végig vezetve másodszor is legyűrte a Thundert, így a második hazai találkozóján a főcsoportdöntő küszöbére kerülhet. A szombat esti mérkőzésen PJ Washington (27) ismét főszerepet játszott, a több kisebb sérüléstől szenvedő Luka Dončić, illetve Kyrie Irving egyaránt 22-ig számlált, a túloldalon Shai Gilgeous-Alexander emelkedett ki (31-10-6, 5 blokk).

A keleti főcsoportban a kiemelt bajnoki favorit, Boston helyreállította az erőrendet, és visszavette a néhány napja meccset lopó Clevelandtől a pályaelőnyét. A Cavaliersnél Donovan Mitchell (33) klasszis partija kevésnek bizonyult, a Celticsnél viszont Jayson Tatum (33) mellett Jaylen Brown (28) is nagyot játszott, és a két nagy teljesítmény perdöntő különbségnek bizonyult. A másik ágon az Indiana Tyrese Haliburton (35) vezérletével szépített a New York ellen, és tegnap este egyenlíthetett a sorozatban.

Pénteken este az is eldőlt, hogy a regionális ABA-liga fináléjában belgrádi örökrangadót rendeznek, miután a Partizan a harmadik mérkőzésen megverte a Budućnostot. A három sikerig tartó döntő első felvonását ma este 20.30-kor játsszák, a pályaválasztó az alapszakaszt megnyerő Crvena zvezda.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: Indiana–New York 111:106 (a sorozatban 1:2), Cleveland–Boston 93:106 (1:2). Nyugat: Minnesota–Denver 90:117 (2:1), Dallas–Oklahoma 105:101 (2:1). ABA-liga, elődöntő: Partizan–Budućnost 100:86 (a sorozatot a Partizan nyerte 2:1-re).

 

Nyitókép: Shai Gilgeous-Alexanderék bajba kerülhetnek, ha még egyszer kikapnak Dallasban (Fotó: Beta/AP)