2024. július 16., kedd

A Zvezda visszaült a trónra

Nem volt szükség öt mérkőzésre a regionális ABA-liga fináléjában, hogy eldőljön, ki ünnepli az idén a trófeát. A Crvena zvezda két hazai mérkőzésének megnyerése után a Partizan első pályaválasztását is behúzta, 3:0-val lezárva a szériát. A piros-fehérek az utóbbi négy évben harmadszor lettek bajnokok, és a Partizannak épp a tavalyi döntőbeli vereségért vághattak vissza.

ABA-liga, döntő: Partizan–Crvena zvezda 76:82 (a sorozatot a Crvena zvezda nyerte 3:0-ra).

NBA

BÚCSÚZOTT A CÍMVÉDŐ
A tengerentúlon kialakult a legjobb négy csapat mezőnye, miután az utolsó keleti és nyugati főcsoport-elődöntős meccseket is lejátszották. Előbb a Madison Square Gardenben csapott össze a hazai New York és az Indiana, előbbi továbbra is számos sérüléssel sújtva, míg a túloldalon a teljes playoffkeret bevethető volt. A Pacers játékosai hatalmas támadó formában futottak ki a parkettre, és elképesztő hatékonysággal emelgették dobásaikat, aminek 70:55-ös félidei, illetve 130:109-es végeredmény lett a következménye, a Knicks utoljára a harmadik negyed elején, 73:67-nél járt tűzközelben. A győztes kiegyensúlyozott csapatteljesítményéből Tyrese Haliburton (26) emelkedett ki, a vesztesnél Donte DiVincenzo 9 triplás, 39 pontos estéje ment „a levesbe”.

Még fájdalmasabb módon búcsúzott a címvédő Denver. Nikola Jokićék a mérföldmagas városban várták a Minnesota elleni hetedik meccset, ami pazarul indult a házigazdának, a Nuggets már 58:38-ra is vezetett. Ezt követően viszont működni kezdett a Timberwolves védelme, amely 37 ponton tartotta a Jokerék támadását a második félidőben, miközben a túloldalon Karl-Anthony Towns (23) és társai 60-at süllyesztettek el ez idő alatt. A Denver a zárónegyedben vesztette el a fonalat, összességében pedig arra fázott rá, hogy Jamal Murray-n (35) és Jokićon (34-19-7) kívül senki sem tudott érdemben hozzátenni a mérkőzéshez.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: New York–Indiana 109:130 (a sorozatot az Indiana nyerte 4:3-ra). A főcsoportdöntőben: Boston–Indiana. Nyugat: Denver–Minnesota 90:98 (a sorozatot a Minnesota nyerte 4:3-ra). A főcsoportdöntőben: Minnesota–Dallas.

 

Nyitókép: A Crvena zvezda ünnepli a trófeát (Fotó: Beta)