2024. július 16., kedd
NBA

Jön a Boston–Dallas finálé!

A Minnesota sem lesz képes a csodára, vagyis az eddig soha meg nem valósult 0:3-ról való felállásra és fordításra az NBA rájátszásainak történetében. A Dallas az első meccslabdánál még kiengedett egy győzelmet a kezéből, de 3:1-ről már lezárta a nyugati főcsoportdöntőt, és az ötödik, minneapolisi mérkőzésen kiütéssel diadalmaskodva 4:1-es „úriemberi söpréssel” jutott be az elitliga nagydöntőjébe, ahol a keleti konferenciát valósággal letaroló Boston lesz az ellenfele.

A péntek hajnali találkozón már egy félidő alatt minden eldőlt, hiszen a nagyszünetben elsősorban az ez idő alatt 20 pontig számláló Luka Dončićnak köszönhetően 69:40 állt a kijelzőn, így a térfélcsere után Jason Kidd vezetőedzőnek gyakorlatilag csak menedzselnie kellett csapatával a kényelmes előnyt. A Mavericks egyszer sem engedte 21 pontnál közelebb a Timberwolvest, amely ugyan támadásban jelentősen eredményesebbé vált a második félidőben, védelemben viszont továbbra sem tudta megoldani a feladatokat, amelyeket ekkor már főleg Kyrie Irving jelentett. Az egyoldalúan és komoly izgalmak nélkül leketyegő meccs végére Dončić és Irving is 36-36 pontnál állt meg, míg a vesztes házigazdánál Anthony Edwards és Karl-Anthony Towns egyaránt 28-ig számlált.

Kialakult a hazai Szuperliga döntős párosítása, a sorrendben nyolcszoros címvédő Crvena zvezda ellenfele az örök rivális Partizan lesz. Utóbbi gárda a meglepetésre három meccsig húzódó elődöntő sorsdöntő harmadik felvonásán 96:68 arányban tarolta le a Megát, így 2:1-re behúzta a párharcot.

NBA, playoff, főcsoportdöntő, nyugat: Minnesota–Dallas 103:124 (a sorozatot a Dallas nyerte meg 4:1-re).

 

Nyitókép: A nyugati főcsoport letudva, már csak egy lépés kell Dončićéknak a trónig (Fotó: Beta/AP)