2024. július 16., kedd
NBA

A Celtics bedarálta a Mavst

Elkezdődött az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság nagydöntője, és a pályaelőnyt élvező Boston az első meccsen erődemonstrációval szerezte meg a vezetést a Dallas ellen. Gyakorlatilag már egy negyed alatt eldőlni látszott a mérkőzés, hiszen a Celtics 23:5-ös rohanással zárta le az első negyedet (37:20), amit követően a Mavericks csak futott az eredmény után, kevés felzárkózási eséllyel. A házigazda kiegyensúlyozott csapatteljesítményt nyújtott meglehetősen hatékony triplázással (16/42), miközben a vendéggárda nem tudott igazán kibontakozni támadásban. Luka Dončićtól teljesen elvették a játékszervezését és passzjátékát, a szlovén 30 pontja és 10 lepattanója mellé mindösszesen egyetlen eredményes asszisztot jegyzett, vezértársát, Kyrie Irvinget pedig harmatgyenge dobásmutatóba (6/19, 12 pont) hajszolták a védői.

Közben a bostoniak szervezett játéka nem ingott meg, utoljára a harmadik negyed közepén engedték közel rövid időre a dallasiakat (72:64), de ezután ismét magabiztos előnyt építettek ki, és így is diadalmaskodtak. A győztesnél Jaylen Brown 22, a vádlisérülésből épp a döntőre visszatért Kristaps Porziņģis 20, Jayson Tatum pedig 16 pontot jegyzett, és további három társuk jutott el két számjegyű ponttermésig.

Közben csütörtök este átadták a hazai Szuperliga trófeáját a Crvena zvezda együttesének, amely a Partizan otthonában rendezett, botrányba fulladt második döntős meccset hivatalosan 20:0-s eredménnyel kapta meg, így 2:0-ra nyerte meg a sorozatot. A Zvezda zsinórban kilencedszer ünnepelhette meg a trófeát, és immár negyedszer ért el tripla koronát, hiszen a Szuperliga mellett idén sem talált legyőzőre sem a regionális ABA-ligában, sem az országos Radivoj Korać-kupában.
NBA, playoff, döntő: Boston–Dallas 107:89 (a sorozatban 1:0).