2024. október 7., hétfő
OLIMPIAI SELEJTEZŐ

Balti búcsúk, mediterrán örömök

Véget ért az utolsó olimpiai selejtezős sorozat a férfi kosárlabda-válogatottak számára, vagyis teljes lett a 12 fős párizsi mezőny. A minitornákat Valenciában, Rigában, Pireuszban és San Juanban (Puerto Rico) rendezték, és többé-kevésbé a papírformák érvényesültek. Spanyolországban a házigazda viszonylag könnyedén lépett át a mezőnyön, és ott lesz az ötkarikás játékokon. A lettországi torna fináléjában már meglepetés született, hiszen az elvárt döntőben Brazília egy brutális, 34:11-re lehozott első negyednek köszönhetően meglepte és kiejtette a balti államot. A másik kis európai ország szurkolói sem örülhettek, hiszen a Puerto Rico elleni kvótameccsen nagy csatában alulmaradtak, legalább akkora meglepetésre, mint északi szomszédaik. A legnagyobb derbi Pireuszban alakult ki, ahol a hazai görögök az elődöntőben a szlovénokat gázolták le 96:68-ra, majd az olimpiai szereplésről döntő csatában egy másik európai kosárnemzetet, a horvátokat verték meg.

Közben a már biztosan párizsi induló szerbek pénteken Hollandia ellen játszottak felkészülési mérkőzést, amelyet 90:74 arányban stabilan meg is nyertek. A Sasok legjobbja Uroš Plavšić volt 19 ponttal, Nikola Milutinov 17-et szerzett. A Szerbiai Kosárlabda-szövetség már hagyományosan nagy titokban kezelte a mérkőzést a taktikai titkolózás érdekében, élő közvetítést sem lehetett látni a belgrádi zárt kapus meccsről, de a holland szövetség információi nyilvánosságra kerültek. Ebből lehet tudni például, hogy Nikola Jokić és Bogdan Bogdanović is pályára lépett, valamint hogy a szerbek kiválóan (26/37, 70 százalék) dobták a kétpontosokat.

Eredmények, olimpiai selejtező tornák, elődöntők: Brazília–Fülöp-szigetek 71:60, Görögország–Szlovénia 96:68, Bahama–Libanon 89:72, Lettország–Kamerun 72:59, Horvátország–Dominikai Köztársaság 80:77, Spanyolország–Finnország 81:74, Litvánia–Olaszország 88:64, Puerto Rico–Mexikó 98:78. Döntők: Brazília–Lettország 94:69, Görögország–Horvátország 80:69, Puerto Rico–Litvánia 79:68, Spanyolország–Bahama 86:78. Az olimpiai férfitorna csoportbeosztása, A csoport: Görögország, Kanada, Spanyolország, Ausztrália. B csoport: Franciaország, Japán, Brazília, Németország. C csoport: Szerbia, Puerto Rico, USA, Dél-Szudán.

 

Nyitókép: A görögök nagyon elkalapálták a szlovénokat (Fotó: Beta/AP)