2024. július 18., csütörtök

A Kenguruk nem vicceltek

A napokban Abu-Dzabiban zajlik a párizsi olimpiára készülő szerb férfiválogatott fontos edzési-összetartási időszaka. Szerda este az ötkarikás arany fő esélyese, az USA volt Svetislav Pešić fiainak ellenfele, de egy nappal előtte, kedden még Ausztráliával csaptak össze a Sasok. Az ugyancsak leendő párizsi résztvevő Kenguruk előző nap épp az amerikaiakat szorongatták meg (98:92, ez a három válogatott tartózkodik a Közel-Keleten), és hamar egyértelművé tették, hogy a képviselt erejüknek a fele sem tréfa. Patty Millsék gyakorlatilag az első percektől kézben tartották a mérkőzést, a Miami irányító-bedobója két gyors triplával azt is jelezte, hogy neki magának is nagy estéje lehet. Szerb részről természetesen Nikola Jokićon volt a legnagyobb teher, és a zombori hozta is klasszisát (14-14, 6/10 mezőnyből), rajta kívül pedig az Olimpiakosz fiatal erőcsatára, Filip Petrušev (17) tudott érdemben hozzátenni a meccshez.

A többnyire Vasilije Micić által vezényelt szerb játék azonban nem volt elég ütőképes a szervezett ausztrál védelemmel szemben, a Sasok csak rövid időszakokra tudták átvenni az előnyt néhány ponttal, a zárónegyed kezdetén pedig végleg kiengedték a kezükből a győzelem esélyét, amikor az ausztrálok gyors 12:0-s rohanást mutattak be (66:67-ről 78:67). A hátralévő néhány percben már csak a pontos végeredmény volt kérdéses, végül megmaradt a csapatok között a két számjegyű különbség (84:73). Szerb részről a két nevezett volt a legeredményesebb, az ausztrálok közül Mills négy bevágott hárompontossal, 28 ponttal egyben a találkozó kiemelkedően legjobb játékosa is lett, a legtöbb segítséget pedig a tavaly a Partizannal ABA-ligát nyerő, azóta Dallasba költözött Dante Exumtól (15) kapta.

Eredmények, férfi felkészülési válogatottmérkőzések: USA–Ausztrália 98:92, Argentína–Dél-Szudán 81:72, Görögország–Puerto Rico 67:65, Ausztrália–Szerbia 84:73, Portugália–Dél-Szudán 72:80.

 

Nyitókép: Patty Mills kimagaslóan a mérkőzés legjobbja volt (Fotó: Beta/AP)