2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Szőnyegen mesternek lenni

Sztojan Dobrev (fotó: Gergely Árpád)

Sztojan Dobrev (fotó: Gergely Árpád)

Az olimpiai év miatt a szerbiai birkózóválogatott számára előbb elkezdődött a szokásos felkészülési időszak, mint a korábbi években. Az utóbbi hetekben Zentán tartózkodnak, ahol több nemzet válogatottjával előbb az új sportcsarnokban készültek, majd néhány teljesen érthetetlen negatív megnyilvánulás miatt átköltöztek a volt Tisza mozi termébe. A zágrábi Grand Prix-n kiválóan szerepeltek a fiúk, most pedig a Szombathelyen a hétvégén esedékes nagydíjra készülnek. Az edzéseket a bolgár Sztojan Dobrev vezeti, akivel a Tisza menti városban beszélgettünk.

– A felkészülés egy 20 napos bulgáriai edzőtáborozással kezdődött. Az első ellenőrző ponton már túl vagyunk, most jön az egyik legfontosabb, a Magyar Nagydíj. Ezt követi majd a Ljubomir Ivanović Gedža-emlékverseny, amely után ismét visszatérünk Zentára, majd minden bizonnyal Örményországban vagy Grúziában folytatjuk a felkészülést. Innentől kezdve aztán valóban felgyorsulnak a dolgok, hiszen március 8. és 13. között Rigában lesz az Európa-bajnokság, március 29. és április 3. között az U23-as Eb, április 15. és 17. között pedig az olimpia európai selejtezője Nagybecskereken, és csak egy hétre rá a világselejtező Ulánbátorban.

• Mennyire vagy elégedett a látott forma alapján?

– Zentán egyértelműen az a feladat, hogy növeljük a szintet, s ebben kiváló edzőpartnernek bizonyult a horvát, a magyar és a spanyol válogatott. A birkózás minden elemében sok még a dolgunk, de főleg a szőnyegmunkán kell javítani.

• Ki megy a felnőtt-, illetve az U23-as Eb-re?

– Jelenleg nem az Eb a legfontosabb verseny, hanem a nagybecskereki kvalifikációs torna. A kontinensbajnokság ennek ellenére egy rangos esemény, így talán az ottani forma mutató lehet a későbbi kvalifikációkat illetően. Jelenleg úgy tartom, hogy Frísz Krisztián, Davor Štefanek, Aleksandar Maksimović, Nemes Viktor és Báló Petar utazik el a felnőtt-Eb-re, Nagy Tamás, Nemes Máté és Csábi Valentin pedig az U23-asok megmérettetésére.

• Szűk két hónap alatt öt-hat nagy versenyre utaznak el a fiúk. Hogyan lehet itt formaidőzítésről beszélni?

– Nehezen. Folyamatosan figyelnem kell őket az edzésprogram során, s az is meglehet, hogy valamin változtatni kell. Ha már fellépünk valahol, ott biztosan nem akarunk leszerepelni, de azért mégis Nagybecskerek jár az eszünkben, valóban nem könnyű így a formát időzíteni. A különböző tornák között mindig leülünk a fiúkkal, s kielemezzük, mi volt a jó és mi volt a rossz.

• Ezek a versenyek változtatnak valamit azon, hogy kik lépnek fel az olimpiai selejtezőkön?

– Ami az olimpiai selejtezőket illeti, véleményem szerint Frísznek szép esélye van, s bármilyen furcsa, de a nehézsúlyú Pavlovićot is ide sorolnám. Természetesen itt van Nemes, Báló és Maksimović is, akiknek a súlycsoportjában viszont még sok jó birkózónak nincs olimpiai vízuma.

• Az azért érdekes, hogy a magyar kötöttfogású első vonal nem jött el Zentára készülni. Miért?

– Nem tudom pontosan. Edzőváltás volt a magyaroknál, talán még nem kristályosodott ki minden, s az is lehetséges, hogy nem akarnak mindent elárulni a legjobbjaikkal kapcsolatban. Őszintén megvallva, nem is olyan nagy baj, hogy nem jöttek el, mert még mi sem vagyunk százszázalékosak.

• A Las Vegas-i világbajnokságon nagyon erős volt a mezőny, mindenki maximálisan felkészülten ment el oda, mert olimpiai selejtező is volt egyben. A kemény mezőny aztán azt eredményezte, hogy több súlycsoportban egy vb-nyi versenyző maradt az olimpiai selejtezőkre. Te milyen végeredménnyel lennél elégedett?

– Szerbia egy kis ország, s bár erősen korlátozottak a lehetőségek, mégis maximalisták vagyunk. Ha így nézzük, két-három olimpiai résztvevővel már elégedett lennék, hiszen látjuk, hogy Las Vegasban, ahol minden egyes küzdelem életre-halálra ment, a magyaroknak is csak egy olimpiai vízumot sikerült szerezniük. Ahhoz azonban, hogy még többen kiharcolják Riót, sokkal, de sokkal többet kell dolgozniuk. Száztíz nemzet versenyzője akarja még ugyanezt.

• Akkor tehát mi kell a sikerhez?

– Mint ahogy említettem, a szőnyegen való munkát kell fejleszteni. Birkózásban ott mutatkoznak meg a mesterek. A birkózás ezen elemét nem könnyű javítani, borzasztóan sok munka, edzés kell hozzá, de a fiúkkal való beszélgetés alapján úgy érzem, hogy megértették ezt.