2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Sastin Marianna bronzérmes

A lett fővárosban zajló Európa-bajnokság nyitónapján két szabadfogású férfi- és két női súlycsoport volt műsoron. A magyarok közül Veréb István (86 kg) és Molnár József (57 kg) is kiesett, egyedül Sastin Marianna (63 kg) küzdhetett a bronzéremért, miután a selejtezőben bolgár, majd török versenyzőt győzött le, de az elődöntőben kikapott a hazaiak versenyzőjétől, az immár négyszeres Eb-győztes Grigorjevától. A harmadik helyért a német Weinaugéval küzdött meg, s fölényesen, technikai tussal, azaz 10:0-lal győzött ellene.

Európa-bajnokok, szabadfogás, 57 kg: Gadzsimurad Rasidov (orosz). 86 kg: Samil Kudijamagomedov (orosz). Nők, 48 kg: Marija Sztadnik (azeri). 63 kg: Anastasija Grigorjeva (lett)… 3. Sastin Marianna (magyar).

Közben az Eb helyszínén arról is döntöttek, hol rendezik meg a jövő évi U23-as Eb-t. Bacsa Péter, a magyar szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke megtartotta prezentációját, a nemzetközi szövetség (UWW) kontinentális szekciójának vezetősége pedig úgy döntött, hogy Magyarország rendezheti meg jövőre az U23-as Európa-bajnokságot. A tervek szerint a tavaly Lengyelországban, idén Bulgáriában sorra kerülő seregszemlének 2017. március 28. és április 2. között Szombathely ad otthont, a hatnapos viadalból minden szakág két napot tölt majd szőnyegen. Mivel az azt megelőző hétvégén ugyanott, az Arena Savariában zajlik majd a szokásos kötöttfogású magyar nagydíj, egyben Polyák Imre-emlékverseny, egy héten át a vasi megyeszékhely lesz a sportág fővárosa.

Ide tartozó hír még, hogy az egyesült államokbeli Friscóban lezajlott a kontinens olimpiai kvalifikációs versenye, ahol súlycsoportonként két versenyző kvalifikálhatta nemzetét az augusztusi ötkarikás játékokra. A háromnapos versenyen a legjobb teljesítményt a kubaiak mutatták, hiszen a három fogásnemben összesen nyolc indulási jogot érdemeltek ki, és érdekesség, hogy Venezuela hét súlycsoportban kvalifikálta magát Rióra. Kanadának ezúttal öt kvóta jutott, míg az Egyesült Államoknak, Brazíliának és Kolumbiának négy-négy.