2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

(Egyelőre) Zentán a legjobbak

Davor Štefanek (az előtérben kékben) a zentai felkészülésen

Davor Štefanek (az előtérben kékben) a zentai felkészülésen

A zentai sportcsarnok csak a közelmúltban nyitotta meg kapuit, de a helyiek máris több rangos eseményt tekinthettek meg benne: decemberben a pionír birkózók Balkán-bajnoksága zajlott le, január elején pedig az Eb-re készülő szerb és magyar kézilabdacsapat mérte össze erejét a gyönyörű létesítményben. A kézilabdázók aztán a birkózóknak adták át a kilincset, hiszen már egy hete Zentán készül a szerbiai, a magyar, a horvát, a spanyol és a szlovén felnőttválogatott. Az edzések nyitottak, tehát mindenki megtekintheti a daliák viaskodását, de nagy kérdés, hogy a jövő héten is itt készülhetnek-e, mert nem lennének zentaiak a zentaiak, ha közülük valakinek az sem tetszik, hogy végre ismét felkerült a sport térképére a kisközség.

A sportcsarnok révén az történik, hogy Zentát egyszerűen nem lehet megkerülni, már ami a birkózást illeti. Nagybecskerek, Szabadka és Magyarkanizsa után mi is elkaptuk egy jeles esemény rendezési jogát, s nagyon úgy tűnik, hogy 2017-ben akár egy Eb-t is megszervezhetünk. Klubunkat nagy büszkeséggel tölti el, hogy itt edzőtáborozik a felnőttválogatottunk, annál is inkább, mert a programban öt itteni birkózó is részt vesz, azaz a fél válogatott zentai. Az edzéseket a sportcsarnok egyik felében tartják a birkózók, tehát a másik felében a többi sportág is megtarthatja edzéseit, sajnos azonban egyeseknek a fele sem elég, így bizonyos panaszleveleket küldözgetnek a sportszövetségnek. Az ő megnyugtatásukra: a Szerbiai Birkózószövetség teljes egészében lefedi a sportcsarnok költségeit, tehát a sportcsarnok bevételre tesz szert. Az irigység, a kárörvendés és a gáncsoskodás helyett arra hívnám fel az egyes sportágak zentai vezetőit, hogy bátran hozzák ők is el ide készülni a válogatottakat, a zentaiak biztosan megörülnének nekik – nyilatkozta Bera László, a Zenta Birkózóklub elnöke, mi meg csak megerősíthetjük, az elmúlt napokban kézilabdázókat, focistákat és kosarasokat is láttunk edzeni a birkózók mellett, s mindannyian elfértek!

Az említett negatív felhangok miatt gondolkodik a birkózószövetség, hogy átvigye-e a felkészüléseket Nagybecskerekre, mi tehát gyorsan megszólaltattuk a legjobbakat, így Davor Štefaneket, a 66 kg-os kötöttfogás 2014-es világbajnokát, aki tavaly a Las-Vegas-i vb-n is felállhatott a dobogóra, s ezzel eddig egyedüli szerbiaiként kiharcolta az olimpiai vízumot.

Neked egy picit más lesz az idei programod, mert már megvan a riói fellépés joga.

– Mivel az olimpia az idei legfontosabb verseny, nem sok más tornán lépek fel. Így például nem megyek el a Magyar Nagydíjra sem, hanem Belgrádban a Ljubomir Ivanović Gedža-emléktornán szerepelek, utána pedig az Európa-bajnokságon. Most tehát ezekre időzítem a formát, azután pedig teljes gőzzel készülünk az olimpiára. Optimista vagyok, mert a két vb-n kiharcolt érem feljogosít erre, meg az a tudat, hogy Sztojan Dobrev valahányszor igen sikeresen időzítette a formámat.

Milyen esélyeid lehetnek az ötkarikáson?

– Azt le kell szögezni, hogy nagyon erős a mezőny, főleg az én súlycsoportomban. Ismerem az ellenfeleimet, de ők is ismernek engem, így fejben kell ott lennem, és nem csak az olimpián, hanem az azt megelőző felkészülésen is. Fizikailag nem vesztettem sokat az elmúlt három hónapban, ez biztató jel. Van elég időm a felkészülésre, tudom, hogy mit akarok, tisztában vagyok a képességeimmel, így azt tartom, hogy Rio után lesz olimpiai érmes birkózója Szerbiának.

Ez az utolsó olimpiai ciklusod. Mit tervezel az olimpia után?

– Ezzel nem teljesen értek egyet. Amíg egészséges vagyok és van erőm az élmezőnyre, nem akarom abbahagyni. Most úgy érzem, hogy még egy olimpiai ciklust végigcsinálok, bár változni fognak a szabályok. Nem akarok túlságosan belemenni abba, mit hoz a jövő, inkább a jelennel foglalkozok, tehát a riói olimpiával – nyilatkozta Davor, akivel kapcsolatban azt is meg kell említeni, hogy ma írja alá a szerződést anyaegyesületével, a Spartacusszal, tehát ő és a másik válogatott, Dejan Franjković ismét a szabadkaiakat erősíti majd a bajnokságban.

A hétfői Sportvilágban a Sztojan Dobrev szövetségi edzővel készült interjút olvashatják el.