2024. július 29., hétfő
KLUBVILÁGBAJNOKSÁG

Toronymagas esélyes a Real Madrid

Ma (szombaton) délután 17 óra 30 perces kezdettel rendezik az egyesült arab emírségekbeli FIFA-klubvilágbajnokság döntőjét, amelyen némi meglepetésre a helyi al-Ain és a spanyol királyi gárda, a Real Madrid csap össze. A döntőig vezető úton az arab gárda az ausztráliai Wellingtont verte 4:3-ra, a negyeddöntőben a tuniszi Esperancét ütötte ki 3:0-val, az elődöntőben pedig az argentin River Plate következett. A rendes játékidő 2:2-es döntetlennel zárult, ám az idegek csatáját jobban bírták az al-Ain játékosai, s a büntetőpárbajban 5:4-gyel múlták felül a történelmi Libertadores-kupa győztesét. A Real Madrid kiemeltként csak az elődöntőben csatlakozott a klubvilágbajnoki küzdelmekhez, ott azonban könnyedén, 3:1-gyel küldték haza a japán Kasima együttesét. A bronzmérkőzést a River és a Kasima játsszák majd, ahol talán az argentinok az esélyesebbek, a döntőben azonban egyértelműen a BL-címvédőt várhatjuk a dobogó tetejére.

Leírni nem szabad az arab al-Aint sem, hiszen már a nyolcaddöntőkben bizonyították, hogy vesztes helyzetből is képesek felállni: a Wellington ellen háromgólos hátrányt dolgoztak le, és fordítottak. A kezdő tizenegyben valószínűleg helyet kap majd az eddig csapatkapitányként pályára futó középhátvéd, Ismail Ahmed, aki nemcsak a védekezésben ad stabilitást, de a rögzített helyzeteknél az ellenfél kapujára is veszélyes lehet. A csatársorban Caio Lucas Fernandes, a 24 éves brazil támadó, valamint a 2017 nyarán a Panathinaikosztól igazolt Marcus Berg áll majd. Előbbi a River Plate elleni egyenlítő gólt szerezte, utóbbi pedig két találatot jegyez a klub-vb-n, ráadásul a csapat házi gólkirálya volt a bajnokságban.

Santiago Solari a nagyot bukó Julen Lopeteguitől vette át a madridiak irányítását, s bár a játék döcögős, az eredmények lassan csordogálnak: a bajnokságban tartják a lépést az élmezőnnyel, a BL-ben pedig a csoport első helyén zártak. A vezetőedzőnek és a csapat moráljának jót tenne egy trófea, a győzelemre pedig minden esélyük megvan.