2024. július 29., hétfő
MAGYARITTABÉ

A foci hét és fél évtizede

Jeles évfordulót ünnepelt a Bega Labdarúgóklub

Szombaton, december 22-én a felújított magyarittabéi művelődési otthon nagytermében tartották meg a helyi labdarúgóklub fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget. A közel egyórás ünnepi műsor elején felcsendült a szerb és a magyar himnusz, majd a közönség egyperces gyászszünettel emlékezett meg azokról az egykori sportvezetőkről és játékosokról, akik már nincsenek az élők sorában. Az ünnepségen részt vevők ezután megtekinthettek egy kétnyelvű kisfilmet a Bega Labdarúgóklub történetéről, melyben Juhász Sándor, a klub elnöke mesélt az egyesület jobb és rosszabb időszakairól, az elért eredményekről. Rövid kultúrműsort követően sor került az elismerő oklevelek átadására, melyeket azok a helyi és környékbeli sportmunkások és sportolók kaptak, akik az elmúlt évtizedek során valamilyen módon támogatták, segítették a zöld-fehér egyletet. Az ünnepi műsor végén egy szerbittabéi vállalkozó új sportfelszereléssel ajándékozta meg a magyarittabéi csapatot, utána pedig finom vaddisznópörkölt várta az egybegyűlteket, majd következett a jó hangulatú sportbál, melyre a belépés díjtalan volt.

A magyarittabéi labdarúgás története a II. világháború idején kezdődött, a Kossuth-szobráról elhíresült faluba a községházán jegyzőként dolgozó Gallér Tibor hozta az első, fűzős focilabdát, 1943-ban pedig Bega néven megalakult a helyi labdarúgóklub. A zöld-fehérek első idényüket a Bánáti Magyar Klubok Szövetségének II. osztályában játszották le az 1943/44-es pontvadászatban, majd a háborút követően az 1958-as év hozta el számukra az első nagyobb sikert, amikor Gyálán osztályozó meccset vívhattak a magasabb rangfokozatba jutásért. A sikertelenül megvívott gyálai selejtező után szétszéledt a csapat, de néhány évnyi szünet után 1963-ban újjáéledt a Bega, a helyi fiatalok önkéntes munkájának köszönhetően felújították a focipályát, kicserélték a kapufákat, és az évek során új öltöző is épült a pálya mellett. A Bega együttese az elmúlt idényt sok gólt lőve és sok gólt kapva a 7. helyen zárta a Nagykikinda–Begaszentgyörgy Községi Ligában, a mostani szezonban viszont nem igazán ment a fiúknak, a csapat ugyanis csak egy pontot tudott szerezni az ősszel, így az utolsó helyről várhatja a tavaszi folytatást. A zöld-fehérek az évek során többször is jártak külföldön, a közép-bánátiak pályára léptek a közeli Zsombolyán és Temesváron, és játszottak két alkalommal Szlovákiában is, a Stara Tura, valamint a Myjava csapata ellen. A magyarittabéiek évtizedek óta jó kapcsolatot ápolnak az Újszegedi Tornaklub csapatával is, a két klub legutóbbi barátságos meccsére az idén nyáron Magyarittabén került sor, ahol a Bega gárdája 4:1-es győzelmet ünnepelhetett.

A legnagyobb sikerünk talán az, hogy még mindig létezik a Bega, és még most is mintegy száz néző látogat ki a hazai meccseinkre. 2015-ben két vidéki futballista kivételével helyi játékosokból állt a csapat, mára ez a szám hét-nyolc főre fogyatkozott, sajnos azóta egy egész csapatra való labdarúgónk külföldre távozott. Jelen pillanatban nem is lehet más a célunk, mint a fennmaradás. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ne szűnjön meg a klub, mert az újrakezdés a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen lenne – mondta az ünnepi műsor után Juhász Sándor, a Bega Labdarúgóklub elnöke.