2024. július 17., szerda
LABDARÚGÓ-EB – DÖNTŐ

Portugália a tizedik Európa-bajnok

Portugália nyerte meg a franciaországi Európa-bajnokságot, mivel hosszabbítás után legyőzte a házigazdák együttesét 1:0-ra a fináléban. A portugál csapat első Eb-címét szerezte meg, egyben az Eb-történelem tizedik Európa-bajnoka. A franciák 1975 óta sorozatban tízszer páholták el ellenfelüket, ez a sorozat is véget ért Saint-Denis-ben vasárnap este.

Az első játékrészre rányomta bélyegét a tét, sok volt a hiba, elvétve láthattunk helyzeteket. A félidő eseményét nem is játékszituáció, hanem sérülés okozta, Cristiano Ronaldónak kiújult a combsérülése, a 25. percben el kellett hagynia a játékteret.

A második félidő sem ígért sokat, az első helyzetre bő húsz percet kellett várni. Az utolsó negyedórára felpörögtek az események, a rendes játékidős francia sikert a ráadás 2. percében a kapufa akadályozta meg André-Pierre Gignac lövésénél. Soha nem látott eredménnyel, 0:0-val zárult a 90 perc, korábban minden Eb-döntő rendes játékidejében született gól.

A hosszabbítás első 15 percében egy említésre méltó helyzetet láthattunk, Éder fejesét védte a franciák hálóőre a szünet előtt. A 108. percben a házigazdát segítette ki a keresztléc Raphaël Guerreiro szabadrúgásánál, a következő minutumban, Éder 25 méteres lövésénél viszont már nem volt mentség, Hugo Lloris nem ért le a jobb alsóra, Portugália megszerezte a vezetést. A franciák nem tudtak válaszolni, így a portugálok hat rendes játékidőbeli döntetlennel és egyetlen győzelemmel elhódították az Eb-titulust. Portugália a 2004-es hazai Eb-n kikapott Görögországtól 1:0-ra a fináléban, mondhatnánk, most Franciaországon vett revánsot.

Portugália–Franciaország 1:0 (0:0, 0:0, 0:0)

Saint-Denis, Stade de France, 80 000 néző, vezette: Clattenburg (angol). Góllövő: Éder a 109. percben.

Portugália: Rui Patrício, Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro, W. Carvalho, Sanches (Éder, 79.), A. Silva (Moutinho, 66.), Mário, Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

Franciaország: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.), Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.