2024. július 19., péntek
LABDARÚGÁS – IX. NŐI VB, AUSZTRÁLIA–ÚJ-ZÉLAND

Először délen, két országban és 32 csapattal

Ma közép-európai idő szerint 9 órakor az Új-Zéland–Norvégia mérkőzéssel Ausztráliában és Új-Zélandon megkezdődik a női labdarúgás legfontosabb, négy évente megtartott rendezvénye, csúcsszemléje, a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő világbajnokság.

A torna több szempontból is különleges lesz, hiszen korábban sosem fordult elő, hogy a föld déli féltekéjén került sor a nagy eseményre, illetve újdonság az is, hogy egynél több ország lesz a házigazdája, ráadásul két különböző FIFA-konföderációból, mivel Ausztrália az ázsiaihoz, Új-Zéland pedig az óceániaihoz tartozik. Ennél is fontosabb versenyzési szempontból az az újítás, hogy először vehet részt – 24 helyett – immár 32 válogatott a tornán, vagyis a nők is átállnak arra a formátumra, amit a férfiaknál az elmúlt bő két évtizedben, így a legutóbbi, tavalyi katari Mundiálon is alkalmaztak.

A csapatokat a megszokott 32 csapatos menetrend szerint, nyolc kvartettbe sorsolták még tavaly októberben, az aucklandi Aotea Központban, és a négyesekből a két-két legjobb jut majd tovább a nyolcaddöntőbe, ahol a klasszikus keresztpárosításhoz képest némiképp megbolygatott rendszerben csapnak majd össze a legjobb 16 mezőnyéhez tartozó nemzetek (A1–C2, A2–C1, B1–D2, B2–D1, E1–G2, E2–G1, F1–H2, F2–H1). A torna mérkőzéseit összesen tíz stadionban (hat ausztráliai és négy új-zélandi) rendezik: kettő Sydney-ben, egy-egy pedig Brisbane-ben, Melbourne-ben, Perth-ben és Adelaide-ben, illetve Aucklandben, Wellingtonban, Dunedinben és Hamiltonban található. A csoportmeccseken természetesen mindegyik aréna többször is érintett lesz, míg az egyenes kieséses szakaszra kiesik a helyszínek közül a két kisebb új-zélandi (Dunedin és Hamilton), a csúcseseményeket pedig már a legnagyobb stadionokban rendezik: az augusztus 20-ai finálé helyszíne a mintegy 80 ezer ember befogadására képes sydney-i Ausztrália Stadion lesz.

A társrendező ausztrál válogatottól sokat várnak a hazai szurkolók (Fotó: FIFA)

A társrendező ausztrál válogatottól sokat várnak a hazai szurkolók (Fotó: FIFA)

A 32 csapat szereplése természetesen az eddigieknél több alkalmat nyújt a váratlan eredményekre, esetleg a meglepő menetelésekre, de a szakértők és az irodák között meglepően nagy egyetértés alakult ki azt illetően, hogy az Egyesült Államok lányai ezúttal is a trófea kimagaslóan legnagyobb esélyesei. Az USA sorozatban kétszeres címvédő, 2015-ben Kanadában és 2019-ben Franciaországban is diadalmaskodott, de az eddigi nyolc kiírásnak a felét behúzta, hiszen az első rendezvényen, 1991-ben Kínában, majd 1999-ben hazai pályán is diadalmaskodott. Az igazán ijesztő adat viszont az, hogy ha nem arany, akkor is legalább bronz került az amerikai lányok nyakába, hiszen a másik négy megmérettetésen egy második és három harmadik hely a mérlegük…

A torna érdemi kérdése tehát, hogy lesz-e olyan válogatott, amely képes lesz megszorongatni őket, és borítani az oddsokat, amelyek alapján az utolsó napokban megjátszva nagyjából 3,5-szeres pénzt hozna a végső sikerük. Az USA esetleges trónfosztását a szakértők elsősorban Angliától, Spanyolországtól vagy Németországtól várják, míg Franciaország és Ausztrália győzelme már meglepetésnek számítana, még vaskosabbnak Svédországé vagy Hollandiáé – igazán nagyot persze az szólna, ha egyik felsorolt ország sem érne oda a dobogó tetejére, bár erre vajmi kevés az esély.

Közben a FIFA kedden bejelentette, hogy a női világbajnokságok történetében rekordösszegű pénzdíjjal rajtol a torna. A nemzetközi szövetség szerint 152 millió dollárt kapnak a pályára lépő csapatok. Ebből 50 millió dollár a „rajtpénz”, ennyit osztanak szét a 32 válogatott között. A világbajnok együttes tagjai fejenként 270 ezer dollár prémiummal számolhatnak. Ugyanakkor a mostani összeg még mindig csak nagyjából egyharmada annak, amennyi a férfi futball-vb pénzdíja volt. A tavalyi, katari világbajnokságon 440 millió dollárt kaptak a csapatok. A növekedés viszont látványos a nőknél, az összeg a 2019-es vb-hez képest megháromszorozódott, a 2015-öshöz képest pedig tízszeresére emelkedett. „A cél, hogy a 2026-os férfi és a 2027-es női világbajnokságon ugyanannyi pénzt kapjanak a válogatottak” -– mondta Gianni Infantino FIFA-elnök a márciusi kongresszuson.

A döntő leendő helyszínéül szolgáló, bő nyolcvanezres befogadóképességű Ausztrália Stadion

A döntő leendő helyszínéül szolgáló, bő nyolcvanezres befogadóképességű Ausztrália Stadion

A vb mérkőzéseit az M4 Sport csatorna élőben közvetíti.

A női vb csoportbeosztása, A csoport: Új-Zéland, Norvégia, Fülöp-szigetek, Svájc. B csoport: Ausztrália, Írország, Nigéria, Kanada. C csoport: Spanyolország, Costa Rica, Zambia, Japán. D csoport: Anglia, Haiti, Dánia, Kína. E csoport: Egyesült Államok, Vietnám, Hollandia, Portugália. F csoport: Franciaország, Jamaica, Brazília, Panama. G csoport: Svédország, Dél-afrikai Köztársaság, Olaszország, Argentína. H csoport: Németország, Marokkó, Kolumbia, Dél-Korea.

A torna menete: csoportmérkőzések (július 20–augusztus 3.), nyolcaddöntők (augusztus 5–8.), negyeddöntők (augusztus 11–12.), elődöntők (augusztus 15–16.), bronzmérkőzés (augusztus 19.) és döntő (augusztus 20.).

A VILÁGBAJNOKSÁG HELYSZÍNEI ÉS STADIONJAI:

Ausztrália:

Sydney – Australia Stadion (83500), Sydney Football Stadion (84251)

Brisbane – Lang Park (52263)

Melbourne – Melbourne Rectangular Stadion (30052)

Perth – Perth Rectangular Stadion (22225)

Adelaide – Hindmarsh Stadion (18435)

Új-Zéland:

Auckland – Eden Park (48276)

Wellington – Wellington Regional Stadion (38000)

Dunedin – Forsyth Barr Stadion (28744)

Nyitókép: A címvédő amerikai csapat a 2019-es trófeával (Fotó: Yahoo Sport)