2024. július 19., péntek
NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Rapinoe 200. válogatottsága

Szép jubileummal és Vietnám ellen magabiztos győzelemmel rajtolt a kétszeres címvédő Egyesült Államok a női labdarúgó-világbajnokságon, amelynek Új-Zéland és Ausztrália ad otthont. Az aucklandi mérkőzés hőse Sophia Smith volt, aki két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a sikerből, de az igazi ünnepelt a 38 éves Megan Rapinoe volt, aki 200. válogatottsága kapcsán bonthatott pezsgőt. Az amerikaiak egyébként sorozatban a 13. vb-meccsüket nyerték meg.

Első mérkőzéseiken szintén nyert a 2011-ben győztes japán és a tavaly Európa-bajnok angol válogatott. Az ázsiaiak magabiztosan, a szigetországiak viszont nyögvenyelősen zsebelték be a pontokat. A svédek az utolsó percben szerzett góllal győztek, a hollandok a 13. percben szerzett találatukat őrizték meg a portugálok ellen, a franciák viszont nem tudtak gól szerezni Jamaica ellen.

1. forduló, C csoport: Japán–Zambia 5:0. D csoport: Anglia–Haiti 1:0. E csoport: USA–Vietnám 3:0, Hollandia–Portugália 1:0. F csoport: Franciaország–Jamaica 0:0. G csoport: Svédország–Dél-Afrika 2:1

VISSZANYERNI A FRADI-SZURKOLÓK BIZALMÁT

Szeretné visszanyerni a szurkolók bizalmát, csapatától pedig alázatot és az ellenfél tiszteletét várja Máté Csaba, a Bajnokok Ligája-selejtezőből meglepetésre búcsúzott Ferencváros csapatának megbízott vezetőedzője, aki csütörtökön a menesztett orosz Sztanyiszlav Csercseszov helyére lépett. „Mindannyiunk számára óriási csalódás volt a feröeri Klaksvíktól elszenvedett 3:0-s vereség szerda este, és ezt a játékosoknak is fel kell dolgozniuk. Nagyon fontos, hogy ezt mentális oldalról jól kezeljük. Sokan vagyunk a keretben, mindenki másként dolgozza fel a nehézségeket, ezt a feszültséget kell ezekben a napokban feloldani” – fogalmazott Máté, aki a Shamrock Rovers elleni csütörtöki Konferencia Liga-selejtezőről is beszélt: „A legfontosabb, hogy az alázat meglegyen a csapatban, valamint a kellő tisztelet az ellenféllel szemben. Azt a hatalmas csalódást, amit a szurkolóknak okoztunk, meg kell próbálnunk helyrehozni. Szeretnénk visszanyerni a szurkolóink bizalmát, hiszen szükségünk van a támogatásukra” – hangsúlyozta a Ferencvárost 2012 óta segítő szakember.

A moszkvai Szport Ekszpressz című lap ugyanakkor elsietettnek nevezte Csercseszov elküldését. A sportlapban az orosz válogatott korábbi sajtóreferense szerzői rovatában taglalta az 59 éves szakember váratlanul gyors menesztésének lehetséges okait, elsősorban az érzelmeket, a szégyenérzetet említve annak magyarázataként, amiért az FTC elnöke, Kubatov Gábor kirúgta Csercseszovot. A szerző szerint sokkot váltott ki a vereség és a kiesés következményeként „az elvesztett hipotetikus bevétel a Bajnokok Ligájában…”. „De az ilyen érzelmi állapotban hozott döntések általában rosszak. A karddal vágni könnyű. A kérdés az, hogy mi lesz ezután. Új élvonalbeli edzőt kell keresni, Kubatov biztosan nem dolgozott ki B tervet erre a szezonra. Kártérítést kell fizetni a távozott edzőnek, stábtagjainak, a csapat depressziós” – olvasható a cikkben.

MESSI GÓLLAL MUTATKOZOTT BE

Emlékezetes teljesítménnyel mutatkozott be az Inter Miami csapatában Lionel Messi: az argentinok világbajnok szupersztárja a 94. percben győztes gólt szerzett a vendég mexikói Cruz Azul ellen az észak- és közép-amerikai ligakupában. A Fort Lauderdale-i DRV PNK Stadion 21 ezres nézőközönségének – köztük olyan sztároknak, mint LeBron James, Serena Williams, Gloria Estefan vagy Kim Kardashian – a mérkőzés 54. percéig kellett várnia, hogy a hétszeres aranylabdás játékos pályára lépjen. Messi az ugyancsak a közelmúltban szerződtetett Sergio Busquetscel egy időben állt be csereként, amikor a floridai csapat 1:0-ra vezetett. A mexikóiak aztán egyenlítettek, a meccset pedig Messi ráadásban lőtt parádés szabadrúgásgólja döntötte el.

Lionel Messi megszokott gólöröme – Miamiban is! (Fotó: Goal.com)

Lionel Messi megszokott gólöröme – Miamiban is! (Fotó: Goal.com)

A Miami az észak-amerikai profi ligában (MLS) 11 találkozó óta nyeretlen, s az utolsó helyen áll a keleti főcsoportban. A klub tulajdonosai – köztük David Beckham – Messi és Busquets mellett egy harmadik korábbi Barcelona-játékost, Jordi Albát is leszerződtették a közelmúltban. A 36 éves Messi két és fél évre kötelezte el magát a Miamihoz. Csapata kedden az Atlanta Unitedet fogadja a ligakupa csoportkörében.

Nyitókép: Megan Rapinoe a vb kabalájával (Fotó: Just Women’s Sport)