2024. július 19., péntek
IX. NŐI VB

Norvégia hatossal jutott tovább

A csoportkör végére állt össze a norvég lányok játéka az ausztráliai–új-zélandi rendezésű női világbajnokságon, amelynek nyolcaddöntőjében ott lesznek a skandinávok is. Erről két dolog döntött: egyfelől ők maguk semmit sem bíztak a véletlenre, és hat góllal ütötték ki a Fülöp-szigeteket (Haug 6., 17., 90+5., Hansen 31., Barker 48., öngól, Reiten 53., tizenegyes), ugyanakkor megszületett a számukra létfontosságú eredmény a csoportban párhuzamosan játszott, Svájc–Új-Zéland találkozón. Ezen ugyanis a tornarendező ország hatalmasat küzdött a továbbjutást érő találatért, de nem tudta megtörni az alpesiek védelmét, így utóbbiak mellett Norvégia végzett nyolcaddöntős pozícióban, a Kiwi-lányok pedig nagy búsan hagyhatták el a gyepet.

A norvég lányok esélyt sem hagytak a Fülöp-szigetekieknek (Fotó: Beta/AP)

A norvég lányok esélyt sem hagytak a Fülöp-szigetekieknek (Fotó: Beta/AP)

Megszületett a torna eddigi legnagyobb meglepetése is, a H jelű kvartettben ugyanis Kolumbia parádésan izgalmas, drámai hosszabbításban legyűrte Németországot. A dél-amerikaiak sokáig állták a sarat a védelemben, majd Caicedo révén vezetéshez jutottak (52.). A továbbra is nyomó németek Popp tizenegyesével a hajrára egalizáltak (89.), de ahelyett, hogy a negyedórás ráadásban fordítottak volna, ismét Kolumbia örült, a balbekk Vanegas fejese (90+7.) három pontot ért hazájának.

Eredmények, 2. forduló, F csoport: Jamaica–Panama 1:0, Franciaország–Brazília 2:1. A sorrend: Franciaország és Jamaica 4, Brazília 3, Jamaica 0 pont. G csoport: Svédország–Olaszország 5:0. A sorrend: Svédország 6, Olaszország 3, Dél-afrikai Köztársaság és Argentína 1 pont. H csoport: Marokkó–Dél-Korea 1:0, Kolumbia–Németország 2:1. A sorrend: Kolumbia 6, Németország és Marokkó 3, Dél-Korea 0 pont. 3. forduló, A csoport: Norvégia–Fülöp-szigetek 6:0, Svájc–Új-Zéland 0:0. A csoport végeredménye: Svájc 5, Norvégia és Új-Zéland 4, Fülöp-szigetek 3 pont.

Nyitókép: A norvég lányok esélyt sem hagytak a Fülöp-szigetekieknek (Fotó: Beta/AP)