2024. július 19., péntek
IX. NŐI VB

Japán hidegzuhany a spanyolok nyakába

Minden várakozást felülmúlt Japán teljesítménye az ausztrál–új-zélandi rendezésű női Mundiál utolsó csoportfordulójában, ahol az ázsiaiak a spanyolokkal mérték össze erejüket. Arra azért számítani lehetett, hogy a fegyelmezett japánok nem adják majd könnyen a bőrüket, de a meccs, ezzel a C csoport elsőségének favoritjai egyértelműen a hispán lányok voltak. Ehhez képest a 40. percben gyakorlatilag elveszettnek tekinthették a találkozót, hiszen ekkorra már a hatalmas mezőnyfölényük ellenére 3:0-s japán előny állt az eredményjelzőn: Mijazava már a 12. percben vezetést szerzett Endo átadásából, majd a gólszerző asszisztált Uekinek (29.) az előny duplázásáért. Mijazava tökéletes első félidei produkcióját a 40. percben tette teljessé, amikor visszakapta a „szívességet” Uekitől, és saját második gólját jegyezte. A második félidőben folytatódott a brutális spanyol labdabirtoklási dominancia, de a japán védelem az utolsó passzoknál mindig jelesre vizsgázott, a hajrára fordulva pedig a Morija passzát kihasználó, nem sokkal korábban becserélt Tanaka pontot tett a mérkőzés végére (82.).

Fogták a fejüket a spanyol lányok, erre ők sem számítottak (Fotó: Beta/AP)

Fogták a fejüket a spanyol lányok, erre ők sem számítottak (Fotó: Beta/AP)

A B csoportból élen jutott tovább Ausztrália, Nigéria pedig Kanada vereségének, illetve saját, írek elleni döntetlenjének köszönhetően megkaparintotta a második helyezést.

Eredmények, 3. forduló, B csoport: Írország–Nigéria 0:0, Ausztrália–Kanada 4:0. A csoport végeredménye: Ausztrália 6, Nigéria 5, Kanada 4, Írország 1 pont. C csoport: Japán–Spanyolország 4:0, Zambia–Costa Rica 3:1. A csoport végeredménye: Japán 9, Spanyolország 6, Zambia 3, Costa Rica 0 pont. A nyolcaddöntőben (augusztus 5.): Svájc–Spanyolország, Japán–Norvégia.

Nyitókép: Fogták a fejüket a spanyol lányok, erre ők sem számítottak (Fotó: Beta/AP)