2024. augusztus 3., szombat

Thaiföld és Costa Rica csúszott le a nyolcaddöntőről

Véget ért a csoportkör a Kanadában zajló női világbajnokságon, ahol nem történtek különösebb meglepetések, nagyobbára az esélyesek jutottak tovább a kieséses szakaszba. A legjobb 16 mezőnyébe a hat csoportelső és -második, illetve a négy legjobb harmadik jutott. Az utolsó fordulót követően kiderült, hogy a harmadikok közül Thaiföld és Costa Rica kényszerül búcsúzni a tornától, míg a többre hivatott spanyol válogatott mindössze 1 pontot gyűjtve az E csoport utolsó helyén zárt. A hispán válogatott a világranglistán a legelőkelőbb (14.) helyen áll azok között a csapatok között, amelyek nem jutott a nyolcaddöntőbe. Rajtuk kívül minden esélyes továbblépett, a legjobb 16 között 14 a FIFA rangsorának első 19 helyezettje közül kerül ki, a legnagyobb meglepetés talán a 28. Kolumbia és az 53. Kamerun teljesítménye.

A nyolcaddöntőket június 20-a és 23-a között rendezik meg Ottawában, Edmontonban, Monctonban, Montrealban és Vancouverben, közöttük lesz néhány igazi rangadó is. Az egyik ilyen a kétszeres világbajnok, ranglistavezető Németország és az előző, 2011-es vb-n bronzérmes Svédország összecsapása, a világranglistán 7., illetve 10. Brazília és Ausztrália párharca, vagy éppen a 11. helyen rangsorolt Norvégia és a 6. kiemelt Anglia mérkőzése. Ha minden az esélyek alapján alakul, akkor a negyeddöntőben előrehozott döntőnek is beillő német–francia és brazil–japán párharcra is sor kerülhet.

A brazilok a Kolumbia elleni meccset és Neymart is elvesztették

Chilében szerda éjjel a torna egyik rangadójával, a Brazília–Kolumbia meccsel folytatódott a Copa América, kisebb meglepetésre a kolumbiai együttes győzött. A kevés helyzetet, csapongó játékot hozó találkozót Jeison Murillo 36. percben szerzett góljával nyerte meg Kolumbia, ám a nagyobb izgalmak a lefújást követően történtek, hiszen veszekedés alakult ki a két csapat játékosai között, Neymar fejelő mozdulatot tett a gólszerző felé, amiért Carlos Bacca hátulról csaknem fellökte. Tettéért Neymar és Bacca is piros lapot kapott, így a két, egyaránt hárompontos együttesnek nélkülük kell kivívnia a továbbjutást az utolsó fordulóban: Brazíliának Venezuela, Kolumbiának pedig Peru ellen.