2024. szeptember 28., szombat

Egy félidő nem elég!

Nehéz helyzetben volt a magyar válogatott szerda kora este, hiszen a Svájctól elszenvedett vereséget követően a házigazda Németország ellen kellett volna javítania. Bátran kezdetek Rossi fiai, Sallai már a kezdőrúgást követően közel került a gólszerzéshez, de Neuer kapus résen volt. A túloldalon Havertz kavarta meg a védelmet több ízben is, majd Andrich lövésénél Bolla hárított nagyot. A félidő derekán egy kapu előtti kavarodás során Gündogan ütközött Orbánnal. A magyar hátvéd elvesztette egyensúlyát, Musialának pedig nem okozott gondot közelről megszerezni a németek vezető találatát. A gól nem törte össze a magyar válogatottat, néhány perccel később Szoboszlai egy szabadrúgásból kis híján egyenlített, ám Neuer bravúrt bemutatva hárítani tudott. A félidő hajrájában nyomosztóvá vált a németek fölénye, ami ugyanakkor Wirtz lövését leszámítva nem párosult gólveszéllyel. Közvetlenül a szünet előtt Szoboszlai ismételten szabadrúgást végezhetett el, a beadását Sallai az ellenfél kapujába fejelte ugyan, ám a partjelző azonnal – jogosan –, lest intett.

A második félidő elején Gündogan és Kroos tesztelték Gulácsi reflexeit. Egy magyar ellentámadás során Sallai remekül ívelte a labdát a tizenhatoson belül Vargához, aki azonban kevéssel a kapu fölé fejelt. A folytatásban Sané és Füllkrug becserélése adott lendületet a német válogatottnak, amely egy gyors támadás során kihasználta a magyar védelem eltolódását, és Gündogan egy remekül helyezett lövéssel megduplázta csapata előnyét.

Összességében elmondható a második félidőre jelentősen lelassult és pontatlanná vált a magyar csapat játéka. Győzelmükkel a németek bebiztosították helyüket a legjobb tizenhat között, a magyar válogatott pedig abban reménykedhet, hogy Skócia esetleges legyőzése elég lesz ugyanehhez.

Németország–Magyarország 2:0 (1:0)

Stuttgart, MHP Arena, 51000 néző, vezette Danny Makkelie (holland). Gólszerzők: Musiala a 22., Gündogan 67.

Németország: Neuer, Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstadt, Andrich (Can), Kroos, Musiala (Füchrich), Gündogan (Undav), Wirtz (Sané), Havertz (Füllkrug).

Magyarország: Gulácsi, Dárdai, Orbán, Fiola, Kerkez (Nagy Zs.), Schafer, Nagy Á. (Kleinheisler), Bolla (Ádám), Szoboszlai, Sallai (Csoboth), Varga (Gazdag). 

Nyitókép: MTI felvétele