2024. szeptember 29., vasárnap
LABDARÚGÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG, C CSOPORT

Még él a remény

Szerbia döntetlent játszott Szlovéniával a németországi Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, így életben tartotta továbbjutási esélyeit. Szlovénia határozottabban kezdte a találkozót, Lukić hibáját követően Čerin már a 4. percben kiváló lövőhelyzetbe került, távoli bombáját Rajković ártalmatlanította. Négy perccel később Mlakar jobb oldali kísérleténél a szerb kapus újabb bravúrjával szögletre mentett. Az első félidő legjobb lehetőségét Elšnik puskázta el, a szerb középpályások figyelmetlenségét kihasználva betört, a büntetőterület széléről lőtt egy kapufát. A kipattanó Šeško elé került, lövése magasan a keresztléc fölött szállt el. Szerbia játéka a 30. perc környékén élénkült fel, egy igazán nagy helyzetet hoztak össze: Ilić beadására Vlahović odaért fejjel, ám Oblak a helyén volt. A szlovén védők végig jól vették ki a játékból Vlahovićot és Mitrovićot, nem adtak nekik teret a kapu előtt, emellett az összes lövést blokkolták, összességében felkészültebb csapat benyomását keltették.

Második félidőre csupán egy helyen változtatott Stojković kapitány, Mladenovićot Gaćinović váltotta, az első két perc szerb fölényben telt ugyan, a folytatás viszont az első félidő játékát tükrözte. A szerbek a szokásosnál lassabban és körülményesebben fociztak, Mitrović villant néha, de a vezetés megszerzéséhez egyedül kevés volt. Szlovénia többször is feltörte a szerb védelmet, a sikeres befejezés egészen a 69. percig hiányzott: Karničnik a saját tizenhatosa környékén szerezte meg a labdát, megállíthatatlanul tört előre, Elšniknek passzolt, aki rögtön adta is vissza a középre érkező védőnek, Karničnik pedig könnyedén gurított el Rajković mellett. Mitrović a következő támadásból akár egyenlítehetett volna, a befejezés azonban nem sikerült. Az utolsó 20 percet idő előtt elhalt lehetőségek jellemezték, a drámát a hosszabbítás utolsó perce hozta: a 90+5. percben Rajković is előrejött a szöglethez, ez összezavarta a szlovén védelmet, Jović jól emelkedett és egy gyönyörű fejesgóllal egyenlített! A Sasok kedden Dánia ellen zárják a csoportkört.

München: Szerbia–Szlovénia 1:1 (0:0)

Allianz Aréna, 55 000 néző,  vezette: Kovács István (Románia). Góllövő: Jovic a 90+5., illetve Karničnik a 69. percben.

Szerbia: Rajković, Veljković, Milenković, Pavlović, Živković (Birmančević), Ilić, Lukić (Milinković-Savić), Mladenović (Gaćinović), Tadić (Samardžić), Mitrović, Vlahović (Jovic).

Szlovénia: Oblak, Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža, Stojanović (Verbič), Čerin, Elšnik (Brekalo), Mlakar (Stanković), Šporar, Šeško (Lovrić).

Nyitókép: Beta/AP fotó