2024. július 17., szerda

Madridban ünnepeltek az Európa-bajnokok

Hétfőn délután Madridban leszállt a friss Európa-bajnok spanyol válogatottat szállító repülőgép, és a szurkolók este együtt ünnepelhettek kedvenceikkel. A spanyol csapat vasárnap este a berlini fináléban 2:1-re legyőzte az angolokat, ezzel rekordnak számító negyedik alkalommal lett a földrész legjobbja. A delegációt a döntőt helyszínen megtekintő VI. Fülöp király fogadta a Zarzuela-palotában, majd Pedro Sánchez miniszterelnöknél tett látogatást a válogatott a Moncloa-palotában, ezt követően indulhatott a közös ünneplés a szurkolókkal, miután a csapatot nyitott tetejű busszal vezették körbe Madrid belvárosában.

SOUTHGATE LEMONDOTT!
Gareth Southgate nyolc év után távozik az angol válogatott szövetségi kapitányi posztjáról! „Büszke angolként életem megtiszteltetése, hogy a válogatottban játszhattam, majd a szövetségi kapitánya lehettem. Ez a világot jelentette számomra, minden tőlem telhetőt megtettem. De eljött az idő a változásra és egy új fejezetre” – fogalmazott az 53 éves szakember, akinek így a spanyolok ellen 2:1-re elveszített vasárnapi Eb-döntő volt az utolsó meccse szakvezetőként. Southgate 2016 szeptemberében vette át a háromoroszlános gárda irányítását, amely a vezetésével az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit érte el, noha trófeát végül nem nyert. Az angolok az 1966-os világbajnoki cím és Southgate kinevezése között eltelt öt évtized során mindössze hét egyenes kieséses meccset nyertek a nagy tornákon, míg a most távozó trénerrel négy torna alatt – két-két vb-n és Eb-n – kilencet.

Southgate 102 találkozón dirigálta az angol csapatot, mérlege 61 győzelem, 24 döntetlen és 17 vereség. A 2021-es és az idei kontinensviadalon ezüstérmet nyert, míg a 2018-as világbajnokságon negyedikként zárt, két éve Katarban pedig a negyeddöntőben búcsúzott.

SKÓT ÉS WALESI KÁRÖRÖM
A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok és a walesiek nagy százaléka örül, hogy Anglia vereséget szenvedett a berlini döntőben. A legnagyobb brit közvélemény-kutató intézet, a YouGov által ismertetett, 3393 brit választópolgár bevonásával elvégzett reprezentatív felmérés kimutatta, hogy országos átlagban 14 százalék nyugtázta elégedetten Anglia vereségét, ezen belül 8 százalék kifejezetten örült az eredménynek. Az átlagon belül a legnagyobb egyedi csoportot azok alkotják, akik úgy nyilatkoztak, hogy egyáltalán nem érdekli őket az angolok veresége: a YouGov-felmérés résztvevőinek 48 százaléka mondta azt, hogy hidegen hagyja a döntő kimenetele. Skóciában viszont 29 százalék igencsak, 11 százalék nagyon örül Anglia vereségének. A walesiek 20 százaléka nagyon, további 9 százalékuk meglehetősen örült annak, hogy az angol válogatott alulmaradt…

A VÁRTNÁL KEVESEBB BALHÉ
A német hatóságoknak a vártnál kevesebb biztonsági problémával és bűncselekménnyel kellett megküzdeniük az Eb alatt. Az egy hónapos tornán többnyire csak elszigetelt és viszonylag csekély számú esemény történt. Az Eb-n 170 letartóztatásra és 320 őrizetbe vételre került sor. A rendőrség rögzítette azt is, hogy közel 2300 bűncselekmény kapcsolódott a tornához, köztük mintegy 700 volt testi sérülés és 120 a lopás. Közel 140 esetben rendőrök ellen követtek el erőszakot. Nancy Faeser belügyminiszter abban látja a siker „titkát”, hogy országszerte rendkívül magas rendőri jelenlét volt. A torna idejére bevezetett ideiglenes határellenőrzés még péntekig tart, ugyanakkor a jövő héten kezdődő párizsi olimpia miatt a német–francia határon változatlanul komoly ellenőrzésekre lehet számítani.

 

Nyitókép: Beta/AP