2024. október 16., szerda
NEMZETEK LIGÁJA

Szoboszlai duplája döntött

Látványosan kezdődött az A divízió 3. csoportjában a Bosznia-Hercegovina–Magyarország mérkőzés, hiszen mindkét félnek csak a győzelem volt elfogadható. A vezetést az első félidőben a magyar válogatott szerezte meg, akárcsak Hollandia ellen, ezúttal is egy letámadás előzte meg a találatot, majd Nagy Zsolt remekül passzolt Szoboszlai Dominikhez, akinek már nem volt nehéz dolga a kapu előtt. A második félidőben ismét Nagy és Szoboszlai került főszerepbe – a Nagy elleni szabálytalanság miatt megítélt büntetőt Szoboszlai magabiztosan értékesítette. A folytatásban mindkét félnek volt lehetősége a gólszerzésre, a boszniai válogatott főként Edin Džeko által veszélyeztetett, ám lövéseit Dibusz Dénes hárította. Győzelmével a magyar válogatott gyakorlatilag bebiztosította a harmadik helyet, így nagy valószínűséggel elkerüli az A divízióból való egyenes kiesést.

„Tudtuk, hogy legalább döntetlent kell elérnünk, de végül nagyon fontos sikert arattunk. Arra muszáj kitérnem, hogy nem értem azokat, akik azt mondják: a Nemzetek Ligája nem fontos. Meg lehet nézni, hogy amikor a 2018–2019-es kiírásban még C ligásak voltunk, így a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében negyedik kalaposak, a kvalifikáció során is a negyedik helyen végeztünk. A jó Nemzetek Ligája-szereplésnek köszönhetően aztán elértük a pótselejtezőt, majd azon át az Eb-t. A 2024-es kontinenstornára már A ligásként, első kalapból sorsolva, a korábbiaknál jóval könnyebb csoportban szerepelve, egyenes ágon jutottunk ki. Angliának például sokkal nehezebb lesz a 2026-os világbajnokságot megcélozni, hiszen ők B ligások, olyan nagy csapatokkal is összekerülhetnek a selejtezőben, mint mondjuk Olaszország. A klubcsapatok edzői azt mondják, túl sok mérkőzést játszanak a játékosok. Ez valóban így van, de ezt a gondot nem a válogatottmeccsek okozzák, amelyekből mindössze tíz van egy évben. Dominik ezúttal duplázott, március óta először talált be a válogatottban. Nem várhatjuk el, hogy minden meccset az ő góljaival nyerjünk meg. Mindenkinek támogatnia kell őt abban, hogy máskor is olyan teljesítményt nyújthasson, mint Boszniában” – értékelt a mérkőzést követően Marco Rossi szövetségi kapitány.

A csoport másik találkozóján Németország hatalmas lépést tett az első hely megszerzéséért, hiszen hazai pályán minimális győzelmet aratott Hollandia felett. A 2. csoportban Franciaország drámai küzdelemben nyert Belgiumban. A hazai válogatott kezdett jobban, és remek lehetősége volt a vezetés megszerzésére, Youri Tielemans azonban a mészpontról csúnyán a kapu fölé bombázott. Nem sokkal később a másik kapu előtt Randal Kolo Muani mutatta meg, hogyan kell egy büntetőt elvégezni. Közvetlenül a szünet előtt a korábban már néhány helyzetet elrontó Loïs Openda végre betalált a franciák hálójába, így a pihenőre döntetlen eredménnyel térhettek a felek. A második játékrészben Kolo Muani duplázott, előnyét a francia válogatott a hármas sípszóig megtartotta, még úgy is, hogy a találkozó utolsó szakaszát Aurélien Tchouaméni kiállítása miatt emberhátrányban volt kénytelen lejátszani. A kvartett másik találkozóján Olaszország remek második félidei teljesítményével nagyarányú vereséget mért a pont nélküli Izraelre.

Eredmények, 4. forduló, A divízió, 2. csoport: Belgium–Franciaország 1:2, Olaszország–Izrael 4:1. A sorrend: Olaszország 10, Franciaország 9, Belgium 4, Izrael 0 pont. 3. csoport: Bosznia-Hercegovina–Magyarország 0:2, Németország–Hollandia 1:0. A sorrend: Németország 10, Hollandia és Magyarország 5, Bosznia-Hercegovina 1 pont. B divízió, 1. csoport: Grúzia–Albánia 0:1, Ukrajna–Csehország 1:1. A sorrend: Csehország 7, Grúzia és Albánia 6, Ukrajna 4 pont. 4. csoport: Wales–Montenegró 1:0, Izland–Törökország 2:4. A sorrend: Törökország 10, Wales 8, Izland 4, Montenegró 0 pont. C divízió, 1. csoport: Azerbajdzsán–Szlovákia 1:3, Észtország–Svédország 0:3. A sorrend: Svédország és Szlovákia 10, Észtország 3, Azerbajdzsán 0 pont.

Zenica: Bosznia-Hercegovina–Magyarország 0:2 (0:1)
Bilino Polje Stadion, 8392 néző, vezette: A. Taylor (angol). Gólszerző: Szoboszlai a 38. és az 50. percben.
Bosznia-Hercegovina: Vasilj, Gazibegović (Omerović), Bičakčić, Katić, Kolasinac, Gigović (Huseinbašić), Tahirović (Šarić), Bajraktarević, Hajradinović (Bašić), Burnić (Tabaković) Džeko.
Magyarország: Dibusz, Botka, Orbán, Fiola, Bolla (Gera), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á.), Nagy Zs. (Szűcs), Sallai (Gazdag), Szoboszlai, Varga Barnabás (Ádám).

 

Nyitókép: Szoboszlai Dominik március óta először talált be a válogatottban (Fotó: MTI)