2024. október 28., hétfő
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Barca-gála Madridban

Nagy lendülettel kezdte a Real Madrid a Barcelona elleni szombat esti hazai klasszikust. Érthető volt a királyi gárda elszántsága, egy győzelemmel ugyanis ledolgozhatta volna az ősi riválissal szembeni hátrányát. A fehérek támadásai azonban elhaltak a katalánok remekül működő lescsapdáján. A találkozó során a hazaiak 12 alkalommal futottak lesre, és az esetek döntő többségében Kylian Mbappé volt a ludas, aki nemcsak helyezkedési hibáival borzolta a madridi szurkolók idegeit, hanem helyzetkihasználásával is, hiszen amikor szabályos helyzetből indulva kapura vezethette a labdát, rendre a katalánok hálóőrébe rúgta azt. Az első játékrészben a vendégek főleg távoli lövésekkel próbálkoztak, ezek azonban nem jelentettek komoly veszélyt a hazai kapura.

A szünetig nem született találat, a második játékrészben viszont igencsak rákapcsolt a Barcelona, Robert Lewandowski két perc alatt duplázott, amivel megadta az alaphangot a későbbi történéseknek. A hazaiak értelemszerűen kinyíltak, ezt kihasználva a gránátvörös támadók kedvükre alakíthattak ki helyzeteket. Bár Lewandwski elszórakozott két remek gólszerzési lehetőséget, Raphinha és Lamine Yamal már nem volt ennyire nagylelkű, s találataikkal a vendégek kiütéses győzelmet arattak, ráadásul egy kis összpontosítással győzelmük még nagyobb arányú is lehetett volna… A Villarreal a hajrában született góllal jutott három ponthoz a Valladolid otthonában, és sikerével a Sárga Tengeralattjáró a dobogó harmadik fokára lépett fel.

A 11. forduló: Espanyol–Sevilla 0:2, Valladolid–Villarreal 1:2, Rayo Vallecano–Alavés 1:0, Las Palmas–Girona 1:0, Real Madrid–Barcelona 0:4, Leganés–Celta Vigo 3:0, Getafe–Valencia 1:1. A Betis–Atlético és a Real Sociedad–Osasuna találkozó lapzárta után ért véget. A Mallorca–Athletic mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (november 1-jén, 2-án, 3-án és 4-én): Alavés–Mallorca, Osasuna–Valladolid, Girona–Leganés, Villarreal–Rayo Vallecano, Valencia–Real Madrid, Atlético Madrid–Las Palmas, Barcelona–Espanyol, Sevilla–Real Sociedad, Athletic Bilbao–Betis, Celta Vigo–Getafe.

AMIKOR A FAGYI VISSZANYAL
Az elmúlt idényben a címvédő Leverkusen többször is az utolsó percekben jutott ponthoz, illetve pontokhoz, ezúttal azonban a végjátékban Fortuna istenasszony cserben hagyta Xabi Alonso fiait. A gyógyszergyáriak az első félidőben Victor Boniface találatával szerezték meg a vezetést, amire a szünet után Marvin Ducksch egy fejessel válaszolt. Nem sokkal később Félix Agu öngólt vétett, és ismét a címvédő került előnybe, ám az utolsó percekben Romano Schmid egy védhető lövéssel pontot mentet a brémaiaknak. A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló Leipzig hazai pályán hátrányból fordítva nyert a Freiburggal szemben. Igaz, Gulácsi számára különösen pechesen alakult a találkozó, nem elég, hogy negyedóra elteltével mattolták, s ezzel véget ért az öt mérkőzésen át tartó, kapott gól nélküli sorozata, de az első félidőben még meg is sérült, így a szünetben le kellett cserélni. Mindez a társait nem befolyásolta, és a folytatásban három gólt szerezve végül magabiztos győzelmet arattak. Bár a Borussia Dortmund már az első percekben előnybe került az Augsburg otthonában, Alexis Claude-Maurice duplájával a hazai csapat megfordította a mérkőzést. Vasárnap délután a Bayern München a sereghajtó Bochum kiütésével vette vissza az első helyet a táblázaton.

A 8. forduló: Mainz–Mönchengladbach 1:1, Augsburg–Borussia Dortmund 2:1, Leipzig–Freiburg 3:1, St. Pauli–Wolfsburg 0:0, Stuttgart–Holstein Kiel 2:1, Werder Bremen–Leverkusen 2:2, Bochum–Bayern München 0:5. Az Union Berlin–Frankfurt és a Heidenheim–Hoffenheim találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (november 1-jén, 2-án és 3-án): Leverkusen–Stuttgart, Bayern München–Union Berlin, Frankfurt–Bochum, Hoffenheim–St. Pauli, Holstein Kiel–Heidenheim, Wolfsburg–Augsburg, Borussia Dortmund–Leipzig, Freiburg–Mainz, Mönchengladbach–Werder Bremen.

HAALAND GYORSAN LERENDEZTE
Országos egyesként jegyezték a fogadóirodákban a címvédő és az újonc Southampton manchesteri találkozóját. Erling Haaland a várakozásoknak megfelelően gyorsan megszerezte a vezetést, s bár a kékek a későbbiek során több helyzetet is kidolgoztak, újabb gólt nem lőttek. Ez is elegendő volt azonban a győzelemhez, mivel a vendégek támadásban igencsak haloványak voltak, egy kapufát leszámítva nem veszélyeztették komolyabban a City kapuját. A sorsolás szeszélye folytán a Bournemouth az Arsenal legyőzését követően egy másik élcsapattal, az Aston Villával mérkőzött meg. Bár a kiscsapat ezúttal is jól tartotta magát, a hajrához érkezve Ross Berkley előnyhöz juttatta az Aston Villát. A Bournemoutht azonban ezúttal sem hagyta cserben a szerencséje, a 96. percben Evanilson közelről kiegyenlített, és ezzel csapata elkerülte a vereséget. Nem mindennapi csatát hozott a Brentford–Ipswich találkozó, amely szintén a bírói ráadás hatodik percében dőlt el. A vendégek fél óra elteltével már kétgólos előnyben voltak, ám a szünetig a hazaiak ledolgozták hátrányukat, majd amikor már mindenki biztosra vette a pontosztozkodást, egy szerencsés találattal meg is nyerték a találkozót.

A 9. forduló: Leicester–Nottingham 1:3, Aston Villa–Bournemouth 1:1, Brentford–Ipswich 4:3, Brighton–Wolves 2:2, Manchester City–Southampton 1:0, Everton–Fulham 1:1, Chelsea–Newcastle 2:1, Crystal Palace–Tottenham 1:0, West Ham–Manchester United 2:1. Az Arsenal–Liverpool találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (november 2-án, 3-án és 4-én): Newcastle–Arsenal, Bournemouth–Manchester City, Ipswich–Leicester, Liverpool–Brighton, Nottingham–West Ham, Southampton–Everton, Wolves–Crystal Palace, Tottenham–Aston Villa, Manchester United–Chelsea, Fulham–Brentford.

 

Haaland csak egy gólt préselt be az újonc kapujába (Fotó: Beta/AP)

Haaland csak egy gólt préselt be az újonc kapujába (Fotó: Beta/AP)

HENGERELT AZ ATALANTA
Hazai pályán semmit sem bízott a véletlenre az Atalanta, bő fél óra alatt a duplázó Ademola Lookman vezetésével öt gólt rámolt be a teljesen szétesett Verona kapujába. A vendégek a szünet előtt Amin Sarr révén egy szépségdíjas találattal kozmetikáztak az eredményen, ám mindent elmondott a Verona játékosainak lelkivilágáról, hogy a gólszerző sem vitte túlzásba az ünneplést. A folytatásban a bergamóiak visszavettek a tempóból, ennek ellenére Mateo Retegui is meglőtte a maga második találatát, egyúttal megadta a kegyelemdöfést az ellenfélnek. A listavezető Napoli a Lecce ellen szinte az egész mérkőzésen egykapuzott, végül a hajrában Giovanni Di Lorenzónak köszönhetően összejött a hőn áhított vezető találat, ami egyúttal három pontot jelentett a nápolyiaknak. A Torinónak is meg kellett szenvednie a Como legyőzéséért. Ezen a találkozón is csak egyetlen gól született, bár az újonc több helyzetet is kialakított, nem tudott válaszolni Alieu Njie lövésére.

A 9. forduló: Udinese–Cagliari 2:0, Torino–Como 1:0, Napoli–Lecce 1:0, Atalanta–Verona 6:1, Parma–Empoli 1:1, Lazio–Genoa 3:0, Monza–Venezia 2:2. Az Inter–Juventus és a Fiorentina–Roma találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (október 29-én, 30-án és 31-én): Cagliari–Bologna, Lecce–Verona, Milan–Napoli, Empoli–Inter, Venezia–Udinese, Atalanta–Monza, Juventus–Parma, Genoa–Fioerntina, Roma–Torino, Como–Lazio.

HA KILENCVEN PERC ALATT NEM MEGY...
Továbbra is lendületben van a Lille, amely a madridi sztárcsapatok legyőzését követően a francia bajnokságban is folytatja vitézkedést, ezúttal a Lens otthonából tért haza három ponttal. Igaz, a győzelem nem a szokványos körülmények között született meg. A rendes játékidőben nem esett gól, a vendégek a 98. percben kezezés miatt jutottak büntetőhöz, amelyet Jonathan David magabiztosan értékesített, majd a 101. (!) minutumban Mohamed Bayo döntötte el az összecsapást. Gólzáporost mérkőzést hozott az Angers–St.-Étienne alsóházi rangadó, amelynek végén a hazaiak örülhettek, így nincs már nyeretlen csapat a bajnokságban. A Brest Romain Faivre és Mama Baldé találataival a Reims vendégeként nyert, így közelebb került az európai kupaszereplést jelentő helyekhez.

A 9. forduló: Rennes–Le Havre 1:0, Angers–St.-Étienne 4:2, Reims–Brest 1:2, Lens–Lille 0:2, Lyon–Auxerre 2:2. A Montpellier–Toulouse, Nice–Monaco, Strasbourg–Nantes és a Marseille–PSG találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (november 1-jén, 2-án és 3-án): Monaco–Angers, Lille–Lyon, PSG–Lens, Brest–Nice, St.-Étienne–Strasbourg, Toulouse–Reims, Auxerre–Rennes, Le Havre–Montpellier, Nantes–Marseille.

 

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Lewandowski nem aprózta el az El Clásicón (Fotó: Beta/AP)