2024. július 22., hétfő
MAGYAR KUPA

Bemutatkoznak a nagyok

A hétvégén a magyar kupa 3. fordulóját rendezik meg. Immár az első osztály csapatai is pályára lépnek, és a kiírásnak megfelelően vendégként szerepelnek. Mivel a továbbjutásról csak egyetlen találkozó dönt, így elképzelhető, hogy meglepetésre is sor kerül.

Papíron az élvonalban bukdácsoló Gyirmótnak nem kell, hogy különösebb gondot okozzon az Ajka csapata, amely a másodosztályban eddig hét találkozóból csak egyet nyert meg.

A győriekhez hasonlóan a Zalaegerszeg számára is önbizalom-növelő lehet a váci vendégszereplés. Valószínűleg a Mezőkövesdnél sem tiltakoznak, hogy a kupaküzdelmek miatt csipetnyi lélegzetvételhez jutnak a bajnokságban, az idény elején még listavezető csapat ugyanis négy forduló óta nyeretlen, és a komáromi vendégszereplés ideális lehetőségnek tűnik ahhoz, hogy Farkasék újra megízleljék a győzelem ízét.

Az MTK csapatának különös szerencséje van a magyar kupával. Tavaly úgy jutott el az elődöntőig a kék-fehér csapat, hogy az odáig vezető úton egyetlen élvonalbeli csapattal sem kellett megküzdenie. A sorsolásra most sem lehet panaszuk, hisz a harmadik vonalban szereplő Sényő nem tűnik leküzdhetetlen akadálynak.

A Kisvárda hatalmas meglepetésre vezeti a NB I. küzdelmeit, és abszolút favoritnak számít Debrecenben. Már csak azért is, mert nem Dzsudzsákékkal néznek szembe, hanem a II. ligából kiesett Debreceni EAC-cal. Ugyanakkor nem kell szomorkodniuk a cívisváros lakóinak, hiszen első számú csapatuk, a DVSC a Gyirmót kiütését követően nagy esélyese a Veszprém elleni meccsnek.

Az Újpestnek elvileg nem kellene, hogy gondot okozzon a Tiszakécske, amely a másodosztály sereghajtója. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a kiscsapat mikor mutassa meg, mire képes, ha nem az előző sorozat győztese ellen.

A Puskás Akadémia és a Fehérvár abszolút esélyesei a Siófok, illetve Sopron elleni találkozóknak. A megyei bajnokságban szereplő Hatvan a Ferencvárost látja vendégül. A találkozó minden bizonnyal igazi népünnepély lesz a városban, de a továbbjutó kiléte már itt is eleve ismert.

Hatalmas meglepetést keltene, ha nem jutna tovább megyei ligás ellenfelével szemben a Paks. Az élvonalban második helyen szereplő csapat Gyömrőre látogat, s minden bizonnyal nagyarányú győzelmet arat majd.

Az élvonal csapatai közül legnehezebb helyzetben a Honvéd áll, amely a második osztály éllovasához, a Nyíregyházához látogat. A kispestiek igencsak felemás mérleggel rendelkeznek az élvonalban, és a legutóbbi bajnokin az emberelőnyük dacára a Fraditól elszenvedett vereség sem növeli a vörös-feketék önbizalmát. Ugyanakkor a Nyíregyháza öt győzelemmel és két döntetlennel veretlenül, pontelőnnyel áll a Merkantil Bank Liga élén. Minden bizonnyal ezen a találkozón is be akarják bizonyítani a nyírségiek, hogy helyük van a legjobbak közt.

A hétvége programja szombat: Sényő–MTK, Dabas–Haladás, Budaörs–Vasas, BVSC–Iváncsa, Cegléd–Kaposvár, Csepel–Szeged, Debreceni EAC–Kisvárda, Gyömrő–Paks, Jászberény–Balassagyarmat, Komárom–Mezőkövesd, Monor–Csákvár, Mosonmagyaróvár–Győr, Vác–Zalaegerszeg, Veszprém–DVSC, Diósgyőr–Szentlőrinc, Kazincbarcika–Szolnok, Pápa–Budafok, Sopron–Fehérvár, Tiszakécske–Újpest, Békéscsaba–Dorog, Tatabánya–Soroksár. Vasárnap: Bonyhád–Pécs, Felsőzsolca–Kecskemét, Hatvan–Ferencváros, Sárosd–ESMTK, Zalaszentgrót–III. Kerület, Ajka–Gyirmót, Siófok–Puskás Akadémia, Nyíregyháza–Honvéd.