2024. július 23., kedd

A horvátok téves címerrel a mezükön szerepeltek az Eb-n

A Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS) bocsánatot kért a nyilvánosságtól és a szurkolóktól is, mert a válogatott labdarúgóinak mezére hibásan lett nyomtatva a horvát címer az Európa-bajnokságon. Bejelentették, hogy felelősségre vonják a Sitotisak Dekolor vállalatot és sürgősen megbüntetik a felelősöket a megengedhetetlen hibáért – írja a Szerbiai RTV.

A horvát válogatott négy mérkőzést játszott a labdarúgó Európa-bajnokságon, méghozzá hibás címerrel a mezükön. A hivatalos állami címeren az első mező vörös színű, a mezre nyomtatott változaton pedig fehér, amely usztasa jelvényként értelmezendő.

A horvát válogatott minden felszerelésére való nyomtatást a Sitotisak Dekolor vállalata végzi, beleértve az országok zászlajait is a mérkőzéseken. Sajnálatos módon azonban nem szándékosan elkövetett hiba történt a kézzel végzett rajzolás során, majd a horvát zászló nyomtatása alatt is az Európa-bajnokságon, amelyet később nem vettek észre – áll a Horvát Labdarúgó-szövetség közleményében.

Hozzátették, hogy a HNS minden olyan vádat elvet, amely a horvát címernek szándékosan történő megváltoztatására vonatkoznak.

A horvát címerrel kapcsolatos probléma akkor derült ki, amikor a válogatott visszatért Rovinjba.