2024. július 19., péntek
U19-ES EB

Legázolták az olaszokat

Folytatódott a máltai korosztályos Eb A csoportjának küzdelme, a 2. fordulóban a várakozások szerint egy kiegyenlített és egy egyoldalú ütközet elé néztek a felek, ami meg is valósult, de épp a papírformával ellentétes módon. Olaszország álomrajtot vett a Portugália elleni derbin, a Hasa beadására emelkedő Lipani fejesével ugyanis már a 6. perctől vezetett. Erre a Hispán-félszigetiek fél órával később válaszoltak, Borges átadását Ribeiro váltotta gólra szép akció végén (35.). A nagyszünet előtt aztán sorsfordító eset történt, Lipani ugyanis tragikus hőssé válva könyöklésért második sárgáját is megkapta, így nagy bajba sodorta társait (44.). Portugália a Ribeiro passzára érkező Sa révén élt először az emberelőnnyel (57.), nem sokkal később pedig Bras bólintotta be Hugo Felix szögletét (68.). A meccs utolsó perceire aztán teljesen felborult a pálya, a széteső olasz védelem közepette előbb Goncalves labdáját Felix (89.), majd Fernandes átadását Goncalves (90+1.) küldte a hálóba. Portugália a kiütéses sikernek köszönhetően már biztosan elődöntős, az olaszok pedig még izgulhatnak.

Hugo Felixék tökéletesen kihasználták az emberelőnyt (Fotó: Chris Sant Fournier/Times of Malta)

Hugo Felixék tökéletesen kihasználták az emberelőnyt (Fotó: Chris Sant Fournier/Times of Malta)

A csoport másik találkozóján a tornarendező ország fiai meglepően sokáig, közel egy órán át tartották a pontszerző eredményt Lengyelországgal szemben, ráadásul a meccs jelentős részében meglepően harcias és veszélyes játékot mutattak a máltaiak, akik Matyjewicz két korai, gyors sárgája miatt a 22. perctől emberelőnyben játszottak. Ennek ellenére a lengyelek szerezték meg a vezetést a kipattanóra lecsapó Strzałek révén (59.), percekkel később pedig Sciciuna kiállíttatta magát közvetlen pirossal, így az immár egyenlő számú lengyelek bebiztosíthatták a sikert Pienko góljával, aki Brzozowski remek passzával élt (82.). A csoport másik továbbjutó helyéről a holnapi olasz–lengyel meccs dönt.

Eredmények, 2. forduló, A csoport: Portugália–Olaszország 5:1, Lengyelország–Málta 2:0. A sorrend: Portugália 6, Olaszország és Lengyelország 3, Málta 0 pont.

Nyitókép: Hugo Felixék tökéletesen kihasználták az emberelőnyt (Fotó: Chris Sant Fournier/Times of Malta)