2024. július 19., péntek
U21-ES EB

Trónon az angol fiúk

A párhuzamosan zajló korosztályos Európa-bajnokságok közül befejeződött az idősebb fiúk versengése, az U21-es kontinenstorna végén pedig Anglia ünnepelhetett, bár nem akármilyen izgalmas körülmények között. A találkozó fináléhoz méltó kemény, kiélezett játékot hozott, amelynek első félidejében a spanyolok tartottak több labdát, de az angolok veszélyeztettek ígéretesebben. A nagyszünet előtti utolsó ilyen alkalom pedig meg is törte a gólcsendet, Cole Palmer kapura tartó lövése Curtis Joneson változtatott irányt szerencsésen, becsapva Arnau Tenas kapust (45+4.).

A második félidőben továbbra is a spanyolok diktálták a meccs forgatókönyvét, és hamar örülni is kezdhettek az egyenlítésnek, de Abel Ruiz találatát (51.) les miatt érvénytelenítették. Sorra alakultak ki ezután is a hátrányban lévő gárda lehetőségei, de James Trafford hálóőr állta a sarat, és egészen a bírói ráadásig kellett váni, mire sorsfordító eset történt: Ruizt a hatperces ráadás utolsó előtti minutumában buktatták az angol tizenhatosban, amiért a norvég Espen Eskås játékvezető VAR-szünet után büntetőt ítélt meg! A dráma azonban még ekkor sem teljesedett ki, hiszen a sértett által elvégzett, bal alsóba tartó büntetőt Trafford hárította, majd a kipattanóra érkező Oroz ismétlését is védte kiváló reflexmozdulattal, ezzel pedig megnyerte hazájának a meccset és a bajnoki címet.

U21-es Eb, döntő: Anglia–Spanyolország 1:0.

Az angol fiúk ünneplik a trófeát (Fotó: Beta/AP)

Az angol fiúk ünneplik a trófeát (Fotó: Beta/AP)

U19-ES EB

A fiatalabb spanyolok megnyugodtak

Mielőtt idősebb társaik szombat este nagy búslakodásba kezdhettek az elvesztett döntő miatt, az U19-es spanyol fiúk péntek este a máltai Gozo városában kiütéses diadalt arattak a görögök felett, ezzel máris biztosították továbbjutásukat az elődöntőbe. A trófea egyik nagy favoritja nem bízta a véletlenre a három pont sorsát, és már bő negyedóra után hárommal vezetett (Barbera 11., Moran 14., Palacios 17.). Az első félidőben szinte végig beszorított görögök aztán az első hispán roham lecsengése után rendezték soraikat, közvetlenül a nagyszünet előtt azonban Barbera újra betalált egy szerencsésen megpattanó lövéssel (45+1.). A végeredményt Casas állította be, aki Akmoach szabadrúgását bólintotta be (57.). Mivel a kvartett másik meccsén Izland a hajrában kiegyenlített Norvégia ellen (Gudmundsson 89., illetve Roaldsoy 65., tizenegyes), még nem dőlt el a spanyolok mögötti másik továbbjutó kiléte.

Eredmények, 2. forduló, B csoport: Spanyolország–Görögország 5:0, Izland–Norvégia 1:1. A sorrend: Spanyolország 6, Norvégia 4, Izland 1, Görögország 0 pont.

Nyitókép: Az angol fiúk ünneplik a trófeát (Fotó: Beta/AP)