2024. július 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Megtagadja a pályára lépést az Újpest

Ilyen sem volt még, de a fővárosiakat extrán sújtja a koronavírus

Nagy érdeklődés övezte, de összességében inkább csalódást keltett múlt szombaton a címvédő és éllovas Ferencváros székesfehérvári fellépése. A mérkőzés végül 1:1-es döntetlennel ért véget, a vendégek Somália révén a 43. percben szereztek vezetést, a hazaiak a zentai születésű Nemanja Nikolić tizenegyesével egyenlítettek a második félidő elején.

Mi voltunk a jobb csapat, de sajnos ez az eredményben nem mutatkozott meg” – jelentette ki Márton Gábor, a Fehérvár edzője, aki jó mérkőzést emlegetett, csakúgy mint kollégája, Szerhij Rebrov: „Mindkét csapat megfelelő hőfokon égett, a játékosok megmutatták, mire képesek, igazságosnak érzem a döntetlent” – mondta az ukrán szakember, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb öröm számára a sérülésmentes 90 perc volt. Kellett is, hiszen lapzártánk után a Juventus ellen lép pályára csapata a Bajnokok Ligájában, vasárnap pedig a Mezőkövesd érkezik a Groupama Arénába. Mondjuk utóbbi miatt nem kell aggódnia túlzottan, hiszen riválisától még sohasem kapott ki pályaválasztóként, a borsodiak egyébként is öt forduló óta nyeretlenek, mindössze egy pontot szereztek ezen időszak alatt, és az utolsó előtti, 11. helyről várják a folytatást.

A Fehérvár szombat este a hatodik helyezett MTK ellen játszik, amely ugyanazt a bravúrt tudja felmutatni: csak ez a két csapat volt képes pontot rabolni a szezonban az FTC-től.

Komoly bajban van az Újpest, amely sportszerűtlenséget emlegetve előbb a pályán kapott nagy pofont, majd váratlan lépésre szánta el magát. A csapatban felütötte a fejét a koronavírus, és a klub jelezte, szeretné elhalasztani az MTK elleni bajnokit. A fővárosi rivális nem egyezett bele, és idegenben 4:0-ra elverte a lila-fehéreket. Nehéz megítélni, sportszerűtlen volt az MTK lépése, vagy sem, hiszen a keretükből ugyancsak hiányzott kilenc ember (ebből legalább öt stabil kezdőjátékos) hasonló okok miatt.

A helyzet nem javult, a hét elején az Újpest a Diósgyőr ellen is halasztást kért, de a miskolciak sem egyeztek bele. Erre a fővárosi klub közleményt adott ki, amelyben bejelentette, nem hajlandó pályára lépni.

Az MLSZ részére leadott 25-ös keretből 2 játékos tudott csak negatív tesztet produkálni, és a vasárnapi mérkőzésen már az U19-es csapatunkból felhozott játékosok közül többen szintén pozitív tesztet produkáltak. … Figyelembe véve, hogy az elmúlt másfél hétben milyen ütemben terjedt a csapatban a fertőzés, illetve mivel sem a halasztás, sem a 25-ös keret bővítése sem lehetséges az NB III.-ban futballozó, 2002. január 1-je előtt született labdarúgókkal, a vezetőség arra jutott, hogy nem kockáztatunk, nem állunk ki a DVTK ellen pénteken. Sem az ellenfél csapatát, sem a még negatív játékosainkat, fiatalokat nem tehetjük ki ekkora veszélynek. A terjedést és továbbfertőződést csak így tudjuk megakadályozni.”

A legutóbbi öt mérkőzésén mindössze két pontot veszítő Paks a Puskás Akadémiát fogadja, amely sorozatban négy vereségnél jár (bár lehet, ez a mérleg javul a lapzártánk után befejeződött, Honvéd elleni meccs után). A kispestiek szombaton Budafokra látogatnak, míg vasárnap a Zalaegerszeg a Kisvárdát fogadja.

Ugyan egyelőre az NB I. árnyékában, de készülődik a válogatott is, amely a jövő héten az év mérkőzését vívja majd. Amíg Szerbia Skócia ellen próbálja meg kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt, addig Marco Rossi együttese Izlandot fogadja a Puskás Arénában. Azt követően pedig jön a két novemberi Nemzetek Ligája-összecsapás: 15-én Szerbia, 18-án Törökország ellen itthon.

Három olyan mérkőzés áll előttünk, amelyek óriási hatással lesznek a válogatott jövőjére. A célunk természetesen mindhárom mérkőzésen a győzelem megszerzése” – jelentette ki Rossi, aki nagyrészt ugyanazokra a futballistákra számít, mint egy hónapja. Visszatér ugyanakkor a csapatba két horvátországi légiós, Kleinheisler László és Gyurcsó Ádám. Előbbiről a kapitány azt mondta, mentális, pszichés problémája volt, de a családjával együtt sikerült túllépnie rajta.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig), Hegedüs Lajos (Paks). Védők: Bese Barnabás (Leuven), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Hangya Szilveszter (Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nego Loic (Fehérvár), Willi Orbán (Leipzig), Szalai Attila (Apollon Limasszol). Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (Osijek), Nagy Ádám (Bristol), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Salzburg). Csatárok: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split), Könyves Norbert (ZTE), Nikolić Nemanja (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasımpaşa).

A 10. forduló programja

November 6., péntek: Diósgyőr–Újpest (20). November 7., szombat: Paks–Puskás Akadémia (14.45), Budafok–Honvéd (17), MTK–Fehérvár (19.30). November 8., vasárnap: Zalaegerszeg–Kisvárda (14.30), Ferencváros–Mezőkövesd (17).