2024. szeptember 1., vasárnap
TENISZ

Đoković leiskolázta Alcarazt

Vasárnap este lapzárta után hirdettek győztest a torinói évzáró mestertornán, amelynek idei döntőjét a világelső és címvédő Novak Đoković és a hazai pályán és közönség előtt szereplő fiatal olasz Jannik Sinner vívta.

Pénteken este zárult a vörös csoport versenye. Előbb Carlos Alcaraz könnyedén verte az orosz Danyiil Medvegyevet, így Alexander Zverevnek mit sem számított az Andrej Rubljov elleni siker, a két győzelmet aratottak körében ő volt a leggyöngébb, és kiesett, így végül az elődöntőben a ranglista négy legjobbja mérkőzhetett meg.

Szombaton Đoković alig másfél óra alatt, a vártnál sokkal könnyebben verte meg a ranglistán második spanyolt. Csak az első hat játékban folyt egyenrangú küzdelem, a további 11-ben Novak 9:2-es részeredménnyel leckéztette fiatal kihívóját. Đoković kilencedik alkalommal jutott be az évzáró döntőjébe, és a csúcsot jelentő hetedik címre pályázott. A másik meccsen a dél-tiroli Sinner és Medvegyev nagy csatát vívott. Eleinte Sinner volt a jobb, azután az orosz kerekedett felül, végül a hajrában Medvegyev visszaesett, és újra Sinner akarata érvényesült.

Đoković és Sinner a döntőben az ötödik egymás közötti csatát vívta a szerb 3:1-es vezetése mellett. Torinóban már játszottak, múlt kedden a csoport 2. fordulója keretében az olasz három szoros játszmában nyert. A torna történetében már kétszer előfordult, hogy Đoković a döntőben vágott vissza a csoportban elszenvedett vereségért, és tapasztalata miatt is valamivel esélyesebbnek számított. Viszont ha Sinner öt napon belül másodszor is megverte a világranglista első helyezettjét, le a kalappal előtte, megérdemelten aratta az olaszok első sikerét az évzáró tornákon!

TORINO. – Évzáró ATP-mestertorna, vörös csoport, 3. forduló: Alcaraz–Medvegyev 6:4, 6:4, A. Zverev–Rubljov 6:4, 6:4. Elődöntő: Đoković–Alcaraz 6:3, 6:2, Sinner–Medvegyev 6:3, 6:7, 6:1.

COLINA. – Női challenger, negyeddöntő: Bejlek–Udvardy P. 4:6, 7:6, 6:4.

Nyitókép: Na, ehhez mit szóltok?! Đoković alaposan megleckéztette a trónjára pályázó Alcarazt (Fotó: Beta/AP)