2024. szeptember 1., vasárnap
TENISZ

Đoković pazar idényzárója

Novak Đoković a torinói évzáró mestertorna döntőjében visszavágott az olasz Jannik Sinnernek a csoportküzdelmek 2. fordulójában elszenvedett vereségért, így új csúcsot jelentő hetedik alkalommal nyerte el a trófeát. Az eddigi csúcsot hat serleggel a svájci Roger Federerrel közösen tartotta. Novak diadalának velejárója a világelsőség 400 hetes álomhatárának tegnapi áttörése.

Figyelmet érdemlő számok és adatok még a 98. tornagyőzelem, az, hogy ő az évzáró torna történetének legidősebb bajnoka, a 71. nagy trófea (24 Grand Slam, 7 évzáró, 40 ezres torna), amivel már óriási fölénnyel vezet Rafael Nadal (59) és Federer (54) előtt, és a 2390 pontos előny a ranglistán, hiszen Đokovićnak 11 245, Alcaraznak 8855 pontja van (Györe a 33. 1285 ponttal).

A címvédő Đoković a döntőben azonnal mindenki tudtára adta, hogy az idény hibátlan befejezése szándékával, a trófeáért lépett pályára. Gyorsan breakelőnyt szerzett, és 40 perc alatt nyerte meg az első játszmát. A másodikban Novak azonnal elnyerte ellenfele adogatását. Az olasz derekasan küzdött, neki is volt két breakalkalma, de amikor a szerb azokat hárította, többé nem volt kérdéses a győztes kiléte.

Málagában ma kezdődik a Davis-kupa nyolcas döntője. Szerbia a negyeddöntőben csütörtökön Nagy-Britanniával mérkőzik, ugyanaznap az Olaszország–Hollandia meccs is műsoron lesz. Az első napon ma a címvédő Kanada a döntőkön újonc Finnországgal találkozik, holnap pedig a Csehország–Ausztrália mérkőzést rendezik meg. Az elődöntő pénteken és szombaton, a döntő vasárnap következik, azaz Novak és Sinner szombaton ismét szembekerülhetne egymással.

TORINO. – Évzáró ATP-mestertorna, döntő: Đoković–Sinner 6:3, 6:3.

Nyitókép: Đoković a hetedik ilyen trófeájával (Fotó: Beta/AP)