2024. augusztus 5., hétfő
PÁRIZS 2024 – TENISZ

Đoković: olimpiai arany és arany slam!

Novak Đoković megvalósította a harmadik legnagyobb teniszálmát is. Az első a Wimbledon volt, a második a világranglista első helye, a harmadik pedig a több mint másfél évtizeden át vadászott egyéni olimpiai aranyérem. Az első kettőt egyszerre, 2011-ben valósította meg, a harmadikra pedig még 13 évet várt, és tegnap végre a Roland Garros centerpályáján az is beteljesült.

Đoković pénteken este egészen könnyen győzte el az olasz Lorenzo Musettit, a másik ágon Carlos Alcaraz még gyorsabban búcsúztatta a kanadai Félix Auger-Aliassime-ot, így összejött az álomdöntő, egy hosszú és kimerítő csata, amelyet Novak végül két rövidítésben nyert meg. Ez volt a második olimpiai érme a 2008-as bronz után, Szerbia második érme a párizsi olimpián, illetve Novak idei első, összesen 99. tornagyőzelme.

Az első, 94 perces, maratoni hosszúságú játszmában Novak 8, Alcaraz 5 breaklabdát mentett, így a rövidítés döntött. Abban Đoković ügyesebbnek bizonyult, és a hálón egy rövid nyesett labdával szerezte meg a vezetést. A második játszma „csak” 78 perces volt, Novak egy breaklabdát hagyott, ám a rövidítésben az első meccslabdával megkaparintotta az aranyérmet.

Novak lett egyben a harmadik teniszező – Andre Agassi és Rafael Nadal után –, aki megcsinálta az arany slamet, vagyis pályafutása során győzött mind a négy nagy tornán, és olimpiai aranyérmes is lett.

A női torna döntőjében a kínai Csinven Dzseng váratlanul könnyen nyert a horvát Donna Vekić ellen, aki az ezüsttel sem volt elégedetlen. Ez volt a ranglistán 7. helyezett kínai idei 2., összesen 4. tornagyőzelme, valamint Kína első olimpiai aranya egyéniben. Az eddigi legjobb Na Li 2008-as elődöntője és a Vera Zvonarjova ellen elveszített bronzmeccse volt.

 

Nyitókép: Ritkán láttuk Đokovićot sírni, de ezt a sikert ő is megkönnyezte (Fotó: Beta/AP)