2024. szeptember 3., kedd

Svečano otvaranje Laserskog Centra u Segedinu

Prema rečima premijera Mađarske Viktora Orbana, ova investicija u nauku i kompleks zgrada za Mađarsku je od istorijskog značaja. Ulaganjem u Istraživački centar ne treba Mađarska da sustiže Evropu, već Evropa treba da sustigne svet. Mađarska će biti na dobiti u budućnosti ako se niz ovakvih istraživačkih centara bude izgrađivalo na njenoj teritoriji. Smatra da ne treba ulagati samo u razvoj privrede, već i u nauku. Kaže da je malo ko mogao pretpostaviti da će na mestu gde su svojevremeno boravili Sovjetski vojnici, trideset godina nakon njihovog odlaska, nići laserski kompleks, kakvog nema nigde na svetu. Ovu investiciju Mađarska nije dobila na poklon, već zato što je prihvatila da potreban novac za izgradnju da iz sopstvenog budžeta i iz sredstava koja sleduju iz fondova EU.
Prethodile su ozbiljne rasprave o tome da li Mađarska može da priušti sebi da za jednu veliku investiciju izdvoji 70-80 milijardi forinti. Vlada je donela odluku da će ovo prihvatiti iako od svih ostalih članica Unije, Mađarska je stajala najlošije sa finansijama, u tom periodu smo bili bliži stečaju nego Grčka- rekao je premijer.
Istraživački rad na Naučnom Univerzitetu u Segedinu je uvek bio visoko kotiran, ali ovaj novi Centar može da privuče naučnike iz celog sveta, kao i studente. Mišljenja su podeljena oko sedišta Istraživačkog Centra, ali zbog viših ciljeva treba se složiti da je ovo za dobrobit budućih generacija Mađarske.
Ova ustanova će imati onoliku vrednost koliku će naučnici koji tu rade biti uspešni u korišćenju savremenih instrumenata. Ovde sarađuju Naučni Univerzitet iz Segedina, Biološki istraživački centar i Centar za molekularnu medicinu. Istraživanja u ovim centrima se zasnivaju na istraživanju atoma, na osnovu kojih se mogu stvarati nova efikasnija sredstva za razvoj biologije i medicine.
Lorant Lehrner, koordinator za izgradnju Centra je rekao je da uporedo sa izgradnjom išla i nabavka potrebnih sredstava za istraživački rad, tako da je to ubrzalo proces.
Laserski Centar se sastoji od pet zgrada i prostire se na 24,5 hiljada kvadratnih matara.
U A zgradi se nalazi odsek za eksperimentalni rad, u B zgradi su laboratorije, u prijemnoj zgradi je sala za konferencije, biblioteka, menadžment, restoran, a u posebnoj zgradi su održavanje, uslužne delatnosti i portirnica. Zgrade su izgrađene po najvišim standardima i propisima za obezbeđivanje.
Mađarski Centar, pored Praškog i Bukureškog, predstavlja stub ,,Extrem Light Infrastructure“. Ova ustanova se ističe time što će se ovde moći proizvoditi u sekundi najviše i najkraće laserske impulse, što će omogućiti posmatranje odvijanja procesa unutar molekula. Centar će obezbediti jedinstvenu infrastrukturu u svetu u oblastima fizike, hemije, biologije kao i medicine.
Utrošena sredstva su više od 70 milijardi forinti, od toga 85% je finansirala EU za regionalni razvoj. Procenjuje se da će Centar u Segedinu sa Centrima iz Češke i Rumunije u potpunosti sarađivati od 2019. godine.