2024. szeptember 3., kedd

U stezi banaka

Oni koji su podigli stambene kredite u švajcarcima masovno tuže banke- Efektiva čeka prijave onih koji su u problemu.

Zajednica Efektiva je osnovana 2011.godine. U početku su se bavili korisnicima bankarskih usluga, zatim su proširili delatnost na osiguranje, a zadnje dve godine se bave i zaštitom potrošača. U ministarstvu trgovine su prijavili Zajednicu, a na poslednja dva konkursa su dobili i podršku ministarstva.

U Srbiji potrošači i korisnici bankarskih usluga spadaju u dve kategorije, što znači da se na njih odnose dva različita zakona, ali Efektiva pokriva oba segmenta. U Srbiji su uglavnom poznati po tome da pomažu osobama koje su u problemu zbog kredita u švajcarcima.

Dejan Gavrilović, direktor Efektive nam je rekao, da su u Srbiji u velikom problemu korisnici ovog kredita, ali se Efektiva sa sve većim uspehom bori sa bankarskim sektorom.

Kad su počeli problemi sa kreditima u švajcarskim francima?

-Ove kredite su počeli davati 2006., ali problemi su počeli 2009., kada su počeli dizati kurs franaka. U januaru 2015.godine, za jedan dan je franak ojačao za 20%, tako da je kamata porasla duplo ili više. Mnogi korisnici sada duguju više nego kad su podigli kredit, bez obzira što već deset godina otplaćuju rate. Ovaj problem ne odnosi se samo na Srbiju, već na ceo region, ali u Srbiji su građani izloženi duplom riziku, prvo što dinar konstantno slabi, drugo što švajcarski franak stalno jača.

Koliko ima oštećenih građana zbog kredita u švajcarcima?

-Veoma mnogo, 20000 kredita evidentiramo, znači 20000 porodica je u problemu. Bilo ih je još više, međutim neki su uspeli da isplate dug.

Kako može da se završi ova agonija, šta će biti sa građanima koji su u problemu?

-Najbolje bi bilo da se donese zakon o mogućnosti zamene valute u evro. To bi bilo pošteno rešenje za sve, naravno po kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora. Na žalost, do sada ni država ni banke nisu bile zainteresovane. Gospodin Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije je izjavio: „Ako neko donese odluku u korist klijenta, ta odluka je pogrešna, sud loše radi svoj posao, moraće objasniti sudu kako trba donositi odluku. Posle ovoga sud je donosio sasvim druge odluke, uvek u korist banaka. Što znači da je država pod uticajem banaka, i u Srbiji nisu doneli nikakav zakon koji bi štitio građane.

U Mađarskoj, Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini su doneli odgovarajuće zakone, samo u Srbiji se ništa ne događa.“

Šta su postigla udruženja?

-U jednom slučaju su uspeli isposlovati raskid ugovora, posle toga smo odustali od zahteva da se preračuna franak u evro, sada tražimo da se raskinu svi ugovori ove vrste. Želimo da postignemo da se što više građana javi i da tužimo banke po grupama. Sada već više od hiljadu klijenata tuži banke.

Na koji način da vam se prijavljuju oštećeni građani?

-Adresa je www.efektiva.rs, na kojoj smo objavili mnogo uputstava, šta treba da učine, koja dokumenta da prikupe. Žatim, mogu doći kod nas u Beograd u ulicu Poreč broj 13. Naravno mogu nas pozvati i telefonom između 8.30 i 14.30 na broj 011/329 4885 i 063 218 191.

Koji zakoni mogu da pomognu unesrećenim građanima?

-To je zakon o promenjenim uslovima i obavezama. Na to se oslanjamo i kada tražimo raskid ugovora, jer se stvaraju potpuno novi uslovi. Ako je neko podigao kredit, a rata je iznosila 20000 dinara, kada je franak naglo skočio, ta rata je porasla na 50000 dinara. Klijenti sigurno ne bi digli ovaj kredit da im je objašnjeno da postoji mogućnost da rata naraste na više od duplog iznosa. Banke su ubeđivale klijente u suprotno, da je ovaj kredit izuzetno povoljan, da se isplati podići.

Šta bi banke želele da postignu?

-Banke naravno štite svoje interese, imaju ogroman profit.

Šta znamo o porodicama koje imaju problem?

-Čitave porodice su se uključile u otplatu ovih kredita, a banke nisu voljne da se odreknu ekstra profita, a mnogi nisu u stanju da plaćuju rate. Neke osobe su izvršile samoubistvo, nisu mogli izdržati pritisak zbog otplate kredita. Negde su žene ostale same sa decom i sa kreditom. Ovi krediti su upropastili mnoge porodice, neki su izvršili samoubistvo, neki se razboleli zbog stresa, a porodice im žive u bedi zbog halapljivosti banaka.