2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Delegacija SVM-a posetila je Palić i Ludaš

Ovom novinskom članku pripada i foto galerija, koju možete pogledati ovde

Delegacija Saveza vojvođanskih Mađara, na čelu sa dr Balintom Pastorom, predsednikom stranke i nosiocem izborne liste u Subotici, obišla je razvojne investicije koje su sprovedene i započete poslednjih godina na Paliću i Ludašu. U Osnovnoj školi „Miroslav Antić” na Paliću, zahvaljujući angažovanju pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i SVM-a, zamenjeni su prozori na nekoliko učionica. Na Paliću su pogledali proširenje gasovodne mreže, a potom i vikend naselje.

– Javno preduzeće je u ovom mandatu proširio gasovod za 35 kilometara, sve sopstvenim sredstvima. Gasna mreža je proširena u 22 mesne zajednice. Uređenje vikend naselja je urađena na inicijativu Ištvana Pastora, bilo je mnogo napuštenih, trošnih vikendica od kompanija koje godinama ne rade. Uspeli smo da napravimo red, a na njihovo mesto mogu doći nove zgrade. Turisti i Subotičani u normalnim i civilizovanim uslovima mogu da uživaju u turističkim uslugama Palića. Ne dajemo olako obećanja, imamo konkretne rezultate da Paliću vratimo stari sjaj, kao i za ravnopravan razvoj mesnih zajednica, izjavio je predsednik stranke.

U Osnovnoj školi „Miroslav Antić” na Paliću 4 učionice su dobile nove prozore, a renovirane su 3 učionice. Zamenjeno je 8 prozora po prostoriji i postavljene su zavese za zamračivanje. Učiteljica Kristiana Bosnai je istakla da je štetni sloj azbesta uklonjen iz učionica. Sve to u iznosu od oko 3 miliona dinara posredstvom pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

– Ova investicija mnogo znači našoj školi. Učenici mogu da uče u učionici koja je zimi toplija, a leti hladnija. Potrebno je renovirati još 3 učionice, školski hol, zbornicu, kancelarijski prostor i toalete. Škola je 2023. godine kupila električni klavir, 3 baštenska stola sa klupama, kao i projektore u vrednosti od 300.000 dinara, rekla je učiteljica, zahvaljujući konkursu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

U centru Palića pregledali su radove na gasnoj mreži. Timea Radulović Horvat, direktorica Javno-komunalnog preduzeća „Suboticagas”, istakla je novinarima da je inicijativa za otplatu na rate, koju je predložio dr Balint Pasztor 2021. godine, velika pomoć za potrošače.

– Ovih nekoliko stotina metara u centru Palića izostavljeno je iz nekadašnjeg plana, pa smo to uspeli nadoknaditi. Pošta, biblioteka i druge ustanove imaju mogućnost priključenja na gasovod. U protekle 3 godine napravili smo oko 1.500 pojedinačnih priključaka, povećao se broj potrošača, pa ih sada brojimo 12.000. Ukupna investicija iznosi 155 miliona dinara, koju je javno preduzeće finansiralo samostalno. Realizacija ovogodišnjeg plana počeće nakon javne nabavke, tokom koje ćemo izgraditi gasovod od 15 kilometara. Radovi će se odvijati u 9 mesnih zajednica. Planirana vrednost ovogodišnje investicije je 15 miliona dinara, a ukupan trošak izgradnje će se znati tek nakon sprovedenog postupka javne nabavke, objasnila je direktorica.

Valerija Denč, direktorica Park Palić d.o.o. preduzeća, rekla je tokom šetnje kroz vikend naselje da su ponosni na dosadašnje rezultate i napredak.

– U 2022. godini Park Palić d.o.o. je dobio više od 36 miliona dinara od sekretarijata za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, iz kojeg smo srušili 14 po život opasnih objekata u jednom od najlepših dela Palića. Intervenisali smo i u sanaciji trošnih imanja u privatnim rukama. U 33 slučaja posredovali smo i pomogli pri legalizaciji nepokretnosti. Na osnovu prijava, rešili smo problem javne rasvete u vikend naselju. Uz pomoć JP Palić-Ludaš, očistili smo zelene površine, a do kraja godine možemo da postavimo 10 kandelabera na šetalištu vikend naselja. Izgradićemo trotoar od behatona u dužini od 85 metara paralelno sa putem koji vodi do naselja, rekla je direktorica.

LUDAŠ JE JEDAN OD NAJBOLJIH PRIMERA RAVNOPRAVNOG RAZVOJA MESNIH ZAJEDNICA

U Ludašu, u renoviranoj i ponovo osmišljenoj kući Kostolanjija, kao i kod na korišćenje predatog javnog puta Ludaš–Male Pijace, dr Balint Pastor je rekao, da je stranka sprovela nekoliko velikih projekata u naselju u poslednje 4 godine.

– Ludaš je jedan od najboljih dokaza toga, da kada smo pre 4 godine pričali da ćemo se boriti za ravnomeran razvoj mesnih zajednica na teritoriji Subotice, bili ozbiljni. Bilo je mnogo investicija u Ludašu koje to dokazuju: proširenje gasovoda, što dokazuje da razvoj infrastrukture pripada ne samo stanovnicima grada, već i onima koji žive na selu. Renoviranje kuće Kostolanjija, koja je stvarno povezana sa porodicom Kosztolanii, odlična je investicija lokalno-patriotskog karaktera. Sačuvaćemo ga i ispuniti novim sadržajem, jer tu nalaze svoj dom građanske organizacije Ludaša. Renovirali smo i put koji povezuje Ludaš sa Malim Pijacama, koji je važan ne samo za ljude iz Ludaša  i Male Pijace, već je to najkraći i trenutno najbolji put između Subotice i Kanjiže. Ovo je ujedno najbrži, najsigurniji i najugodniji način da dođete do Banata. I ubuduće ćemo se truditi da se u Ludašu i ostalim naseljima realizuju investicije i razvoji, koje meštani smatraju važnim. U konsultaciji sa meštanima, formulišemo ciljeve i realizovačemo razvoj na osnovu njihovih sugestija, rekao je predsednik stranke.

Put između Ludaša i Malih Pijaca bio je veoma uzak i dvosmerni saobraćaj se mogao rešiti samo obilaznim putevima, rekao je za naš list kandidat na lokalnim izborima, Gabor Kovač. On je dodao, da mesna zajednica u Ludašu i SVM već nekoliko godina rade na rešavanju ovog problema. Put je veoma prometan, a nada se da će moći obezbediti sredstva za izgradnju biciklističke staze između škole u Ludašu i nadvožnjaka.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)