2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Zaštita nasleđa i u oblasti sporta

Pre tri godine, na šetalištu Lajoša Vermeša na obali jezera Palić, postavljene su table u znak sećanja na delo Lajoša Vermeša, na kojima su prikazani prizori sa razglednica tog vremena, koje su bile u vlasništvu porodice Vermeš. Ove table su nedavno renovirane.

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, nosilac izborne liste ove stranke u Subotici, u izjavi medijima pohvalio je rad Lajoša Vermeša.

– Lajoš Vermeš je jedan od najznačajnijih istorijskih ličnosti Subotice, ne samo u oblasti sporta. Pokrenuo je i realizovao nešto o čemu niko u Evropi tih dana nije ni sanjao. 1880. godine, 16 godina pre prvih modernih olimpijskih igara, organizovao je olimpijadu u Paliću. Za tu svrhu je žrtvovao iz sopstvenog bogatstva, pa su zahvaljujući tome izgrađene zgrade koje se i danas mogu videti, „Bagoljvar”, „Vila Lujza” i zgrada „Riblje čarde”. Tada je izgrađena i linija tramvaja, koji je Lajoš Vermeš takođe finansirao svojim novcem, a prvobitno je služio da Subotičani posećuju Palić i prate sportske događaje. Olimpijske igre na Paliću organizovane su do izbijanja Prvog svetskog rata. Pre tri godine, zajedno sa unukom Lajoša Vermeša, Mihaljem Vermešem, koji je od tada preminuo, otkrili smo ovde vidljive table. Trudimo se da negujemo uspomenu na Lajoša Vermeša, jer je ona važna ne samo za porodicu, već i za sve Subotičane i Palićane, rekao je dr Balint Pastor.

Benedek Miklós felvétele

(Fotografija Mikloša Benedeka)

Nosilac liste SVM-a je rekao da postoji mala modifikacija na novim tablama, jer je pre 3 godine aktuelna bila Olimpijada u Tokiju, pa je tada ona bila na tablama, a sada je pariska. Saznajemo i da će ovog vikenda sportisti ponovo boraviti na mestu održavanja prvih olimpijskih igara na Paliću, kako bi sačuvali zaostavštinu Lajoša Vermeša i pružili jednu posebnu poslasticu turistima u poseti.

Nyitókép: (Fotografija Mikloša Benedeka)