2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Spomenik bici kod Kaponje ponovo lepo izgleda

Delegacija SVM-a na predizbornoj turneji u Bajmoku

Galerije fotografija koje pripadaju ovom novinskom članku možete pogledati OVDE i OVDE .

Spomenik podignut u znak sećanja na bitku kod Kaponje, koji je oštećen u saobraćajnoj nesreći pre više od mesec dana, obnovljen je od strane Grada Subotice. U nesreći je polomljena mermerna obloga, a isklesani blok na vrhu, težak oko 100 kilograma, je pomeren. Na svečanom otkrivanju ovog obnovljenog spomen-obeležja učestvovali su dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, nosilac izborne liste u Subotici, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Erhard Robert, paroh Bajmoka, koji je osveštao ovaj obelisk. Dr Balint Pastor je rekao da je ovo četvrti spomenik posvećen Kaponji. Kako je rekao, ova bitka je ključna za našu egzistenciju i našu zajednicu, čak i vitalna, jer da borci za slobodu nisu 1849. godine odbranili Suboticu, Segedin, Bajmok i okolinu, mi ne bismo stajali ovde.

(Fotografija Edvarda Molnara)

(Fotografija Edvarda Molnara)

– Mađarska zajednica je uvek ponovo podizala ovaj spomenik, jer je nekoliko puta uklanjan. Sada je bio žrtva saobraćajne nesreće. Za nešto više od mesec dana vraćena je u prvobitno stanje da bi nastavila da veliča heroje. Zahvalan sam Bajmočanima što čuvaju i održavaju ovaj spomenik, rekao je predsednik stranke.

Na rimokatolička crkva „Svetih apostola Petra i Pavla” u Bajmoku poslednjih godina sprovedeno je više investicija, zamenjena je kompletna krovna konstrukcija, renovirana kanalizaciona mreža, popravljen temelj, betoniran trotoar, zvona i sat na vrh su dovedeni u red. Robert Erhard je rekao da se u naselju oseća kohezivna snaga zajednice.

– Bilo da je reč o bici na Kaponji ili o komemoraciji kod bagrema, meštani ih shvataju ozbiljno, uvek ih organizuju, od srca se zalažu za njih. Ono što se dešava sa meštanima je za mene ponos, pomažem u čemu god mogu. Kao što smo to uradili sa molbom upućenim prema SVM-u i nacionalnom savetu, kako bi zajednica još više procvetala, bilo renoviranjem crkve, vrtića, škole ili bilo koje druge javne ustanove, objasnio je paroh.

(Fotografija Edvarda Molnara)

(Fotografija Edvarda Molnara)

Staru fabriku „Sever” kupio je lokalni preduzetnik, koji bi ponovo pokrenuo rad fabrike i time obezbedio radna mesta. Dr Balint Pastor je rekao da će SVM takođe nastojati da pomogne u razvoju Bajmoka i ubuduće.

– Rimokatolička crkva je jedna od najstarijih, najvećih i najznačajnijih u gradu Subotici, a mi ćemo se truditi da u budućnosti nastavimo sa potrebnih ulaganjima u ovu instituciju. Razgovarali smo sa meštanima o dešavanjima na mestu nekadašnje fabrike „Sever”. Cenim to što je jedan lokalni preduzetnik kupio ovu halu i ponovo pokrenuo proizvodnju, dajući posao Bajmočanima i okolini. Trudimo se da i u ovome pomognemo ovom naselju, rekao je predsednik stranke.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)