2024. szeptember 3., kedd

Period krcat događajima gledano na zakonodavstvo

Jene Hajnal: Do kraja godine svašta može da se desi vezano za primenu prava nacionalnih manjina

U Beogradu je održan sastanak Saveza Nacionalnih Manjina, na kojem je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Mr. Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je zadovoljno izjavio za naš list posle sastanka, da Vlada Srbije na ovom forumu pored kontinuiteta smatra važnim to da se saradnja sa nacionalnim manjinama podigne na najviši mogući nivo.

-Sadašnji momenat baš zahteva takav stav, jer je u toku izrada, rasprava i prihvatanje dokumenata o pravima manjina. Do kraja godine će ovi procesi da se ubrzaju. Čeka se na prihvatanje do strane parlamenta, na modifikaciju zakona o ljudskim i manjinskim pravima. Dva zakona o školstvu su već prihvaćena, zakon koji se odnosi na korekcije u osnovnom i visokom obrazovanju. Dok zakon koji se odnosi na regulisanje srednjeg obrazovanja i ostale obrazovne ustanove čeka rešenje. Rasprava o izradi strategije razvoja kulture je sprovedena, dok je izrada strategije razvoja medija u toku, kao i modifikacija zakona o nacionalnim savetima. Za nas bi bilo sretnije rešenje da je prvo prihvaćen zakon o nacionalnim savetima, da bi ti činioci mogli da budu smernice ostalima u izradi zakona: školstvu, kulturi, medijima, upotrebi jezika. Na sastanku je bilo reči i o prvom konkursu budžetskog fonda manjina. Ovaj fond do sada nije funkcionisao, sada je prvi put raspisan konkurs, u simboličnom iznosu od 1,8 miliona dainara za medije na jezicima nacionalnih manjina. Na sastanku su nam obećali da će biti mogućnosti da okvir naraste i na desetostuki iznos. Koordinatori Nacionalnih saveta su dali predlog da se osnuje poseban manjinski fond, koji bi raspolagao sa određenim procentom budžeta Srbije. Ovaj fond će imati dva elementa: deo za izgradnju institucija i deo za razvoj raznih strategija. Jedan Nacionalni savet bi svaki put dobio izdvojena sredstva za izgradnju institucija na bazi solidarnosti - ispričao nam je Jene Hajnal.
Prema rečima predsednika MNS-a, Ana Brnabić je obećala da će se uskoro ponovo sastati, a do tada će imati pune ruke posla.