2024. május 5., vasárnap

Gondok a Bunyevác Nemzeti Tanácsnál

Leváltották az elnököt, aki nem hajlandó átadni a pozícióját – Pokornić a koalíciós megállapodás szerint köteles lenne átadni a helyét Suzana Kujundžić Ostojićnak

Leváltották a szabadkai székhelyű Bunyevác Nemzeti Tanács eddigi elnökét, és helyére a végrehajtó bizottság eddigi elnök asszonyát, Suzana Kujundžić Ostojić magisztert nevezték ki. A 23 tagú testület 14 tagja szavazott a leváltás mellett. Branko Pokornić, a BNT eddigi elnöke azonban azt mondja, továbbra is ő a nemzeti tanács képviselője, s hogy a tanács tagjai egy csoportjának döntése semmilyen törvényi erővel nem bír. A Bunyevác Nemzeti Tanács azon tagjai, akik a leváltást kezdeményezték, kiemelték, ez annak a koalíciós megállapodásnak a következménye, amely szerint a négyéves elnöki mandátumot három részre osztva, más-más tölti be. Így egy éven át Blaško Gabrić volt az elnök, 18-18 hónapig pedig Branko Pokornićnak és Suzana Kujundžić Ostojićnak kell betöltenie a tisztséget. Pokornić ennek ellenére nem adja át helyét az új elnöknek.

Mivel az eddigi elnök nem volt hajlandó ülést összehívni, amelyen megtörtént volna az átadás, én, mint a BNT alelnöke a többség támogatása mellett összehívtam az ülést, ahol megtörtént a szavazás – mondta Nikola Babić, a BNT alelnöke a minap megtartott sajtótájékoztatón.

Suzana Kujundžić Ostojić kiemelte, december folyamán több alkalommal is megpróbáltak tárgyalni az eddigi elnökkel, vele azonban nem sikerült megtalálni a közös hangot. Meg voltak győződve arról, hogy gond nélkül megy majd az átadás, hiszen a koalíciós megállapodásban ez szerepel, és Pokornićnak a következő időszakban a végrehajtó bizottság elnöki pozícióját kellene betöltenie.

Blaško Gabrić elmondta, Pokornić Mirko Bajićtyal közösen megbontja az egyébként is nehezen elért egységet a bunyevác közösségen belül.

Ők ketten eleinte nem voltak hajlandóak mindenkivel együttműködni, de végül aláírták a koalíciós megállapodást. Bajić végül ezt ki is használta, alkalmazta saját magát és a fiát is, s ezenfelül még több mint 100 000 dinárt keres a városi képviselő-testület alelnökeként, ahová a bunyevácok képviselőjeként került. Ekkor kezdődtek a problémák is. Pokornić nem akarja átadni a pozícióját, mert úgy tűnik, meg akarja hosszabbítani mindkettőjük uralkodását – mondta Gabrić.