2024. május 5., vasárnap

Tömegsírokat rejtenek a szerb stadionok?

Dušan Kovačević drámaíró Radoš Bajić könyvbemutatóján azt mondta a jelenlevőknek, hogy egyes belgrádi stadionok, beleértve a Partizan Labdarúgóklubét is, tömegsírokra épültek.

Amíg a mi gyerekeink áldozatok csontvázain játszanak, Szerbia nem fog megindulni a helyes úton. Az Obilić stadionjáról köztudott, hogy az épület alatt tömegsír található, s azt beszélik, hogy a Partizan stadionja körül lebetonozott résszel is hasonló a helyzet” – mondta Dušan Kovačević a Ravna gora című könyv bemutatóján, amelynek a szerzője a színész-rendező Radoš Bajić, s a drámaíró hozzátette, hogy Szerbiában más épületek is tömegsírokat rejtenek, többek között a kragujevaci autógyár is.

Kovačević véleménye szerint a tömegsírokban a II. világháborúban a partizánok által agyonlőtt embereknek a csontjaik találhatók. Kovačević név szerint Jovo Kapičićet, Slobodan Penezić-Krcunt, Aleksandar Rankovićot említette meg, akik a gyilkosságokért felelősek.
„Hogyan lehet elmagyarázni egy népnek, hogy menjen a labdarúgó mérkőzésekre, ahol majd más csontjain foglal helyet?” – tette fel a kérdést Kovačević, aki egyébként a Partizan szurkolója. Kijelentését a belgrádi Modernkori Történeti Intézetben is megerősítették:

Úgy gondolom, hogy sok stadion alatt tömegsír található: a čačaki Borac, a Grafičar és az Obilić stadionjának esetében erre bizonyítékok és szemtanúk is vannak. Egyes dokumentumok szerint a vračari stadion helyén korábban németeket lőttek agyon” – mondta Srđan Cvetković, az intézet szakmunkatársa az Alo napilapnak.

A szerb hírportálokon a hozzászólók negatív kritikával illették Kovačevićet, hogy elmondta véleményét, sőt olyan is akadt, aki igyekezett viccet csinálni a dologból, ugyanis azt írta: nem véletlenül nevezik a Partizan szurkolóit Grobarinak, vagyis magyarul sírásoknak.